Kengät ja niiden hoito

Kirjoittanut Arne Eriksen

Nykyisessä länsimaisessa kulutuskulttuurissa on valitettava tosiasia, että kenkien, kuin myös monien muidenkin asioiden, huolto on yhä useammalle immeiselle vierasta hommaa. Tästä syystä me täällä Varustelekassa ajattelimme täyttää kansalaisvelvollisuutemme ja levittää hieman tietoa ja valaistusta asiaan liittyen, jotta jälkipolvilla olisi mahdollisuus nauttia hyvin huolletuista ja särmän näköisistä kengistä.

Asiahan on niin, että kenkien huolto on yksi terapeuttisimmista asioista, mitä ihminen voi housut jalassa tehdä. Tämän lisäksi se saattaa parhaimmillaan moninkertaistaa kengän käyttöiän ja parantaa käyttökokemusta huomattavasti. Kengien huolto jakautuu karkeasti kolmeen eri osa-alueeseen: puhdistamiseen, käsittelyyn ja yleiseen jälkihuoltoon. Tämän lisäksi kenkien käyttöön vaikuttaa niiden kanssa käytetyt varusteet, kuten pohjalliset, nauhat ja sukat, mutta näihin palataan.

Puhdistus

Kaiken huollon tulisi lähteä puhdistamisesta. Tämä johtuu muun muassa siitä, että likainen kenkä on aika kurjan näkönen, mutta pääasiassa tämä on sitä varten, että mahdolliset käsittelyaineet pääsisivät imeytymään itse kengän materiaaliin mielummin kuin sitä ympäröivään kuraan. Kenkä puhdistetaan materiaalista riippuen seuraavan kaavan mukaan:

Kangas

Kangaskenkä on melko yksinkertainen huoltaa, sillä se ei juuri vaadi muuta kuin jäykällä harjalla puhdistamista aina välillä. Tarvittaessa kangaskengän voi pestä vedellä ja saippualla, mikäli lika ei muuten tahdo irrota. Ainoa varsinainen huomioitava seikka kankaassa on se, että luonnonkuidut saattavat homehtua tai jopa mädäntyä, jos niitä säilytetään kosteana pidempiä aikoja. Helppoa kuin mikä!

Haljasnahka

Haljasnahka on ominaisuuksiltaan ja huollollisesti aika verrattavissa kankaaseen (näitä kahta yleensä yhdistellään ihan syystäkin), mutta sitä voi harjata vielä jäykemmälläkin harjalla. Esimerkiksi messinkiharja sopii aika hyvin tähän. Haljasnahka myös tuuppaa kulumaan sileäksi ja kiiltäväksi käytössä. Tämän voi korjata harjaamalla se takaisin karheaksi edellämainitulla harjalla.

Pintanahka

Pintanahka on hieman monimutkaisempi materiaali kuin edellämainitut, mutta eipä ole vaikea sekään. Pintanahkakin puhdistuu yleensä harjaamalla, tai sitten kostealla rätillä pyyhkimällä. Tärkeä asia pintanahkaa puhdistaessa on se, ettei naarmuta tai muuten riko sen pintaa, mikäli haluaa pitää sen hyvässä kunnossa. Hyvä nyrkkisääntö on ettei kannata hangata pintanahkaa kovempaa, kuin mitä hankaisit omaa ihoa.

Käsittely

Kun kenkäsi on puhdas, on aika ruveta miettimään miten ja millä aiot käsitellä kenkäsi. Kangas- ja haljasnahkakengät ovat tässä mielessä melko helppoja, sillä ne eivät oikeastaan kaipaa mitään aineita pysyäkseen käyttökuntoisina. Pintanahka puolestaan on hieman oma lukunsa, joten keskitytäänpä toistaiseksi siihen. Seuraavia menetelmiä voi käyttää joko yksikseen, tai sitten yhdistellen, riippuen siitä kuinka kiintynyt on kenkiinsä.

Nahkaöljy

Nahan paras kaveri on öljy, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Öljy on nahalle vähän niinkuin kahvi ihmiskunnalle; se uudistaa, virkistää, parantaa kaikki tunnetut ongelmat ja tuoksuu kivalle. Nahan öljyäminen on melko yksinkertaista hommaa: otetaan vaan rätti kauniiseen käteen, kaadetaan siihen öljyä ja levitetään huolellisesti käsiteltävään kohteeseen. Kannattaa pitää huoli, että öljyä pääsee myös saumoihin ja syvennyksiin (tämä on erityisen tärkeää, mikäli haluaa esineestä vedenpitävän). Jos haluaa vielä parantaa nahan vastaanottavuutta öljylle, kannatta kosteuttaa sitä kevyesti vedellä ja antaa sen imeytyä ennen öljyämistä. Tämä turvottaa nahan kuituja, jolloin ne imevät tehokkaammin öljyä. Huom: Vaikka hienoa tavaraa onkin, ei oljyä pidä läträtä liikaa. Kannattaa mielummin käsitellä useamman kerran pienellä määrällä, mikäli tuntuu, ettei ensimmäisellä kerralla tullu laitettua tarpeeksi.

Lankki & vaha

Nahkaa voi ja kannattaa myös vahata tai lankata öljyämisen lisäksi. Sen lisäksi, että se hoitaa nahkaa, se myös sulkee nahan pinnan, jolloin se ei ime itseensä likaa ja vettä niin helposti. Näitä aineita käytetään vähän eriävillä tavoilla koostumuksesta riippuen ja niissä onkin yleensä oma käyttöohje mukana, mutta muutamia yhdistäviä tekijöitä kuitenkin on.
Ensinnäkin valittu käsittelyaine levitetään nahkaan, yleensä joko harjalla, rätillä tai sienellä. Tämän jälkeen annetaan aineen vaikuttaa, mikä saattaa kestää muutamasta kymmenestä minuutista vuorokauteen. Voidaan kuitenkin aika turvallisesti yleistäen sanoa, että mitä pidempään, sen parempi.
Kun lankki/vaha on imeytynyt kunnolla nahkaan, on aika siirtyä viimeistelyvaiheeseen. Tämän työvaiheen tarkoitus on poistaa ylimääräinen tökötti nahasta ja samalla viimeistellä pinta mukavan kiiltäväksi. Viimeistely suoritetaan perinteisesti harjalla ja/tai rätillä hinkkaamalla, mielellään jopa molemmilla vuorotellen edellämainitussa järjestyksessä. Parhaan kiillon saa, kun hankaa/harjaa samaan suuntaan koko kiillotuksen ajan (tämä järjestää nahan syyt samansuuntaisesti).

Kyllästesuihkeet

Kyllästesuihke on ainoa käsittelyaine, joka kelpaa myös haljasnahalle ja kankaalle. Sitä on äärimmäisen yksinkertaista käyttää, jonka lisäksi useimpien merkkien mukana tulee yleensä uskomattoman kattava ja pitkäveteinen käyttöohje, jota kukaan ei jaksa lukea. Näin lyhyesti asia toimii kutakuinkin näin:

  • Ota puhdas ja kuiva kenkä.
  • Vie puhdas ja kuiva kenkäsi hyvin ilmastoituun tilaan. Ota mielellään kyllästesuihkepullosi samalla mukaan, niin säästyt ylimääräiseltä kävelyltä.
  • Aseta kenkä jollekin alustalle tai pistä vaikka käteen, ravistele suihkepulloa oikein kunnolla, pitele sitä noin 20 cm päässä käsiteltävästä kengästä ja suihkuta se tasaisen kosteaksi. Jos haluat käyttää hirveästi suihketta, käsittele kenkä mielummin kahteen otteeseen yhden paksun kerroksen sijaan.
  • Anna kuivua parisenkymmentä minuuttia ja voilá! Kenkäsi on vettä- ja likaahylkivä.

Helppoa kuin puusta putoaminen. Älkää kuitenkaan haistelko höyryjä liikaa, sillä ihminen ei pahemmin hyödy hengityselimistön vedenpitävyydestä. Sen sijaan saattaa tulla huono olo ja muuttua tyhmäksi.

Kalvokengät

Kalvokengät vaativat ihan oman mainintansa, sillä ne poikkeavat merkittävästi muista kengistä. Kalvokengillähän tarkoitetaan jalkineita, joissa on jokin hengittävä ja vedenpitävä kalvo, oli se sitten Dintex, Gore-Tex, Sympatex tms. Näiden kenkien etu kalvottomiin tovereihinsa verrattuna on niiden täydellinen vedenpitävyys, pintamateriaalista huolimatta. Toisin kuin kumisaapas, nämä kengät kuitenkin hengittävät sen verran hyvin, etteivät jalat marinoidu täysin näitä käytettäessä.

Kalvokenkiä huollettaessa on muistettava, että normaalit kenkärasvat, lankit ja vahat saattavat tukkia hengittävien kalvojen mikrohuokoset, tätäen tehden niistä hengittämättömät. Pahimmassa tapauksessa näissä aineissa voi olla liuottimia, jotka vahingoittavat itse kalvon materiaalia.

Tästä syystä kalvokengille on olemassa omat hoitotuotteensa, kuten HEY Impra Active Polish- lankki. Tämä toimii kuin normaali kenkälankki, mutta ei häiritse kalvon toimintaa. Vaihtoehtoisesti kalvokenkiin voi käyttää kyllästesuihketta, kuten esimerkiksi Woly:n Nahka- & Tekstiilikylläste, mutta tämä ei kuitenkaan nahkaa hoida.

Muuten kalvokenkiä puhdistetaan ja huolletaan yllämainittujen ohjeiden mukaan pintamateriaalista riippuen.

Huom: Kalvokengissä kalvo on kengän sisäpuolella suojassa ulkomaailman kolhuilta ja naarmuilta. Tämä kuitenkin tarkoittaa sitä, että mikäli kenkään pääsee kiviä tai muita roskia, voivat ne hyvin nopeasti jyrsiä siihen reiän, ellei sitä poista välittömästi. Olkaa tarkkana!

Kenkien käytöstä

Kenkien oikeaoppinen käyttöönotto ja varastointi ei ole hankalaa, mutta on tiettyjä asioita, jotka on hyvä tietää asiaan liittyen.

Sisäänkävely

Kenkä kuin kenkä on syytä kävellä sisään ennen mitään suurempia vaellusrupeamia. Sisäänkävelyvaiheessa kenkä muotoutuu juuri sinun jalallesi sopivaksi, ja jalkasi tottuu sisäänkäveltävään kenkään. Tässä vaiheessa on myös hyvä eksperimentoida hieman erilaisten pohjallisten ja sukkien kanssa, jotta tiedät miten saat kaiken irti juuri kyseisestä kengästä. Kengän sisäänkävelyyn menee noin 100 – 200 km, hieman enemmän, mikäli kenkää käytetään ainoastaan kuivana.

Sukat & pohjalliset

Kenkään kannattaa heti hankittaessa hommata myös kunnon pohjalliset, sillä kenkä on vain niin hyvä, kuin siinä käytettävä pohjallinen, ja uusissa kengissä harvemmin on erityisen laadukkaat pohjalliset valmiina. Pohjallisia on jonkin verran erilaisia eri tarkoituksiin (mm. lämpöeristäviä, kosteuttasiirtäviä, iskunvaimentavia), mutta niihin kaikkiin pätee samat yleiset ohjeet:

  • Ota pohjalliset ulos kengistä, kun et käytä niitä. Hygienian nimissä.
  • Kun pohjallisesi menevät rikki, lyttyyn tai muuten vaan huonoiksi, vaihda ne uusiin. Muuten tulee hiertymiä ja kylmä.

Kengän kanssa ei myöskään sovi käyttää ihan mitä tahansa rättiä, vaan kannattaa miettiä huolella mitä jalkaansa laittaa ennen ulos lähtemistä. Perus kaupunkikäytössä käy melkeinpä mikä tahansa puuvillatennari, mutta maastossa niillä tulee äkkiä paha mieli. Paljon kävellessä kannattaa myös aina käyttää kahta sukkaparia, sillä se vähentää jalkoihin kohdistuvaa kitkaa ja täten hiertymien ja rakkuloiden kehittymistä.

Kuin myös pohjallisissa puhuttaessa, on sukissakin jonkin verran erilaisia eri tarkoituksiin soveltuvia malleja ja materiaaleja, joita voi yhdistellä oman maun mukaan. On kuitenkin syytä pitää huolta, että on kosteutta siirtävä alussukka ja sen päällä varsinainen saapassukka. Ei myöskään haittaa ollenkaan, mikäli tuo saapassukka on jotakin kosteutta hyvin sietävää materiaalia, kuten villaa ja/tai polypropyleeniä. Retkelle kannattaa ottaa useampi sukkapari, sillä runsaasti kävellessä on hyvä vaihtaa sukkia useamman kerran päivän aikana. Näin jalat pysyvät terveinä ja kuivina, ja yleinen mukavuus kohenee.

Jälkihuolto

Aiemmin jo puhuttiin siitä, että sukat ja pohjalliset on syytä kuivata, kun niitä ei käytetä. Sama koskee myös kenkiä. Koska kenkä on jo perusmuodoltaan sellainen, että se kuivuu aika huonosti, vaatii se hieman apua, jotta kuivuminen tapahtuisi järkevässä ajassa.

Ensinnäkin nahka pystyy imemään itseensä ihmeellisen paljon kosteutta. Toiseksi se myös luopuu siitä hyvin hitaasti, etenkin hyvin käsiteltynä, vedenpitävyys kun toimii molempiin suuntiin aina. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että nahkakenkä vaatii yleensä kokonaisen vuorokauden kuivuakseen täysin kunnon käytön jälkeen, joten ne kannattaa välillä jättää päiväksi lepäämään. Välillä saattaa myös tuntua houkuttelevalta pistää kengät patterin päälle tai saunaan, jotta ne kuivuisivat nopeammin. Näin ei kuitenkaan ikinä saisi tehdä nahkakengille, sillä nahka kuivuu siitä herkästi liikaa ja menee pilalle. Ei näin. Jos haluaa nopeuttaa kuivumista, tunkekaa kenkään jotakin nestettä imevää materiaalia, kuten sanomalehtiä, heinää tai silikaattia. Jos haluaa kuivattaa kastunutta kenkää kävellessä, kannattaa vaihtaa joka tauolla kuivat sukat jalkaan. Märät sukat on helppo kuivata pistämällä ne esimerkiksi takin rintataskuihin, jossa vaeltajan oma ruumiinlämpö kuivattaa niitä.

Kun kenkä on retken päätteeksi kuivattu, on aika puhdistaa ja huoltaa se yllä mainittuja ohjeita noudattaen. Näin kengät ovat taas iskussa seuraavaa tehtävää varten, ja jalat kiittävät.

Huoltotarvikkeet Varustelekassa

Kaikki edellämainitut hoitotarvikkeet, sekä muutamia muita tässä mainitsematta jääneitä herkkuja, on saatavilla meidän valikoimastamme. Jos jokin jäi askarruttamaan, tai haluatte muuten vaan jutella kengänhuollosta, tulkaa nykimään myymälähenkilökuntaamme hihasta tai lähettäkää sähköpostia!

Kommentit