Varustelekan kenttätestaus IV: tuotearviot

Tästä artikkelista löytyy kenttätestaajien kirjoittamat kokemukset reissussa käyttämistään tuotteista – muista lukea myös itse kenttätestauskertomus!

Arnen arviot

Norjalainen kenttätakki M/75 – Tilapäisesti loppunut

Kuten tuotekuvaus kertoo on tämä hyvin samankaltainen kuin amerikkalainen M51 -takki, mutta maastokuvioituna, hieman pidemmällä helmalla ja yhdellä ylimääräisellä taskulla. Tämän lisäksi nämä ovat melko hyvässä kunnossa, osa melkein uudenveroisia, ja etenkin nämä vähemmän käytetyt hylkivät vieläkin vettä melko hyvin. Parasta takissa oli se, että siihen sai kaikki tärkeät pikkusälät taskuihin, jolloin ei tarvinnut kun napata takki mukaan, jos halusi lähteä leiristä muualle vähäksi aikaa. Ja se, että se on norjalainen. Kaiken kaikkiaan hyvä perus kenttätakki hieman viileämmälle kelille.

Norjalainen reppu rangalla, (Ludvig) – Poistunut valikoimasta

Tästä repusta on muutamaa eri variaatiota olemassa, joskin ainoa oleellinen ero niissä on materiaali. Vanhemmat ovat puuvillaa, nahkaa ja terästä, kun taas uudemmissa puuvilla on korvattu nylonilla. Ominaisuudet eivät juurikaan eroa, mitä nyt nylonista tehty on vähän kevyempi eikä ime vettä samalla tavalla. Itselläni oli luonnollisesti vanhempi malli mukana nostalgiasyistä.

Reppu on malliltaan melkein identtinen BW jääkärirepun kanssa, mutta siinä on tosiaan teräsranka ja integroituja nahkahihnoja tavaran kiinnittämistä varten. Yllätyin itse asiassa positiivisesti repusta, sillä sitä oli yllättävän hyvä kantaa, eikä se hiostanut selkää ollenkaan näppärän rankansa ansiosta. Ainoa varsinainen ongelma repussa on lantiovyön puute, mikä käytännössä tarkoittaa, että yli 20 kg painoa raahatessa se alkaa olla hieman epämukava hartioille. Mikäli vielä haluaa vähän nillittää, niin sen aukaiseminen ja sulkeminen on aika hidasta, sillä kaikissa hihnoissa on perinteiset piikki-ja-reikä soljet, muttä tätä voi kompensoida aika hyvin fiksulla pakkaamisella. Näin muuten kyseessä on oikein kiva keskikokoinen retkireppu.

M05 pohjalliset – Tilapäisesti loppunut

Erittäin miellyttävät pohjalliset. Itse kaipaan oikeastaan vain kolmea ominaisuutta pohjallisissa; kulutuksenkestävyyttä, hyvää muotoilua ja kosteudensiirtokykyä. Nämä kaikki toteutuvat Jalaksen M05 pohjallisista, kestävyys jämäkän materiaalin ansiosta, muotoilu itsestään muotoutuvan jalkaholvin tuen puolesta ja kosteudensiirto perusteellisen perforaation kautta. Iskunvaimennus on minulle henkilökohtaisesti aika yhdentekevä asia; Homo -suvun nisäkkäät ovat kävelleet arviolta pari miljoonaa vuotta pystyssä ilman mitään geelipohjallisia tms, ja ihan hyvinhän se on mennyt, myös minulla. Kävelytekniikasta se vain on kiinni. Tämän pohjallisen kantapäässä sijaitseva iskuja vaimentava kumiläpyskä on kyl siitä huolimatta ihan kiva, eipä se kävelykokemusta huononna ainakaan.

Tesema liikuntasukka, merinovillaa – Poistunut valikoimasta

Ooh, mikä asia! Parhaat sukat ikinä. Tarpeeksi merinovillaa, jotta villan hyödyt säilyvät, mutta myös sen verran keinokuitua, etteivät ne kulu heti puhki. Todella mukavat jalassa, helppo pitää puhtaina, hengittävät hyvin, ovat lämpimät…mitäs sitä sukilta vois vielä pyytää? Maihareiden kanssa käytettäviksi nämä ovat hieman lyhyenpuoleiset, mutta ei tämä mikään varsinainen ongelma ole. Kenttätestaustiimi ja muukin henkilökunta suosittelee lämpimästi.

Trekmates Merino Wool Long Sleeve Top – Tilapäisesti loppunut

Eli suomeksi merinovillainen pitkähihainen aluspaita. Olen ehkä vaahdonnut ihan riittävästi merinovillasta Varusteleka-urani aikana, mutta eipä tässä ole innostus ainakaan vielä loppumassa. Tämä paita on muihin samanlaisiin tuotteisiin verrattuna hiukan parempi siinä mielessä, että siinä on hyvin pitkät hihat ja peukaloreiätkin vielä, jotka estävät hihoja kiipeämästä. Tämä myös varmistaa sen, että ranteet pysyvät peitettyinä, mikä vähentää lämpöhukkaa yllättävän paljon. Lisäksi tässä on kaikki merinovillan hyvät puolet ilman mitään mainittavia heikkouksia, joten en oikeastaan voi kuin suositella. On todella hienoa, kun aluspaita ei hikoilusta huolimatta tunnu kostealta ihoa vasten.

Itävaltalaiset M75 kenttähousut

Näistä nyt ei kummemmin sanottavaa ole, tuotekuvaus kertoo kaiken oleellisen. Näissä on kylläkin vähän jotakin kasarmihenkistä; leikkaus on hieman turhan istuva ja taskut hiukan liian pienet, jotta nämä olisivat mainiot kenttähousut. Etenkin BDU- tai soldier 95 -housuihin tottuneelle nämä saattavat tuntua vähän ahdistavilta. Toisaalta nämä ovat vastaavasti arkikäytössä hieman vähemmän militantin näköiset kuin monet muut myymämme maastohousut, ja ne korostavat kivasti peppua, jos nyt sellaisesta tykkää. Lisäksi on mainittava, että materiaali on todella tujua; on vaikea kuvitella, että nämä menisivät normaalissa käytössä rikki.

Brittiläinen Lämpöpuku – Poistunut valikoimasta

Koostui minun tapauksessa Mil-tecin uusiotuotantotakista ja alkuperäisista brittiläisistä housuista. Tämä on todella näppärä asia viileillä keleillä, sillä se on pitkälti tuulenpitävä, mutta päästää kosteutta lävitseen erittäin hyvin. Käytännössä tämä tarkoitta sitä, että sen alla pystyy kuivattamaan vaatteita, mikäli ne ovat päässeet kastuman päivän temmellyksessä. Plussakeleillä tällä voi jopa korvata makuupussin halutessaan, jos haluaa minimoida kannettavan painon ja olla kaupan päälle kodittoman oloinen. Lisäksi asu on erittäin helppokäyttöinen. Se pakkautuu pieneen tilaan, eikä sen pukeminen muiden vaatteiden päälle, tai kengät jalassa, ole mikään ongelma. Kyseessä on siis miltei täydellinen taukoasu, mutta jos jotakin haluaisin lisätä, niin huppu olisi kyllä ihan kiva.

Mil-tec Recon-teltta

Recon-teltta on yhden hengen näppärä pikkuteltta, jonka paino kaikkine varusteineen on vain 2,7 kg. Tämä laite on virkistävä edistysaskel aiemmin myymästämme Super Iglu -kupoliteltasta, jonka jotkut saattavat muistaa ensimmäisestä kenttätestistä. Tässä, toisin kuin Super Iglussa, on nimittäin mm. erillinen irroitettava sadesuojakangas ja täysin sulkeutuva oviaukko. Teltassa on myös ihan fiksusti toteutetut ilmastointiaukot, ja kokonaisuudesta tuleekin sellainen fiilis, että joku on saattanut jopa ajatella näitä asioita. Uskomatonta. Lisäksi pieni koko ja tuplakangas tekevät sen, että värkki pitää lämpöä aika hyvin. Ainoa havaitsemani heikkous oli oviaukon vetoketju, joka oli vähän kevyen oloinen, mutta eipä siihen pahemmin rasitusta kohdistu, ainakaan mikäli telttaa käytetään oikein.

Sveitsiläinen kumivene – Poistunut valikoimasta

Luoja yksin tietää mitä varten sveitsiläiset ovat taisteleville miehilleen tällaisia teetättäneet, mutta ovatpahan tehneet perinteitään kunnioittaen jälleen kerran hemmetin hyvää työtä. Vaikkei meillä tarkkaa tietoa näiden vuosimallista ole, epäilemme kumiveneiden nähneen ainakin muutamia vuosikymmeniä. Tästä huolimatta mikään ei ollut rikki, tai edes erityisen huonossa kunnossa, meidän käyttämässämme yksilössä, mitä nyt paikkausvälineistö saattaa olla parhaan aikansa nähnyt joskus kylmän sodan aikaan.

Kyseessähän on siis näppärään kantosäkkiin pakkautuva kolmen melottava kumivene. Paattiin kyllä mahtuu neljäskin mies, mutta se vaikeuttaa entuudestaan heikkoa ohjattavuutta, eikä veneeseen tällöin mahdu juurikaan muuta tavaraa. Kolmestaan veneessä mahtuu kivasti siten, että voi käyttää rinkkaa istuimena, jolloin melomisasento ja yleinen oleminen on paljon ergonomisempaa. Suosittelen tätä jälkimmäistä käyttötapaa lämpimästi.

Veneen merikelpoisuus on aika kyseenalainen. Tokkopa tämä kaatuisi tai uppoaisi, mutta tyynellä järvellä saatiin hieman puhkimalla huima 1 km/h nopeus aikaseksi kolmen miehen voimin. Tuulisella järvellä meillä ei ollut mitään sanomista veneen liikkeisiin; oli silkkaa onnea, että tuuli puhalsi meidän kannalta juuri oikeaan suuntaan. Tällä ei siis kannata lähteä merelle, ellei halua maailmanloppuun päättyvälle tuuliajelulle.

Käyttöystävällisyys veneessä on erinomainen, sillä kaikki työnvaiheet, jotka sen käyttöön sisältyvät, ovat hyvin helppoja: purkaminen, täyttäminen, tyhjentäminen ja takaisin kuljetuskuntoon laittaminen. Myös kantaminen on helppoa mukanatulevan kantosäkin kanssa, ja koko setti on loppujen lopuksi yllättävän kevyt. Ainoa hieman kinkkinen temppu on saada puumatto veneen pohjaan, mutta tämäkin kyllä onnistuu pienellä vänksläyksellä. Vinkki tähän liittyen: ei kannata pumpata venettä täyteen ennen maton asettamista, muuten se muuttuu muun muassa mahdottomaksi.

Ericin arviot

US Boot, Hot Weather, Spike Resistant – Poistunut valikoimasta

“T: Muista mitä oot ite sanonu, kipu on vain mielenharhaa!”
“E: Heh.”

Halusin marssille kengät jotka soveltuvat hyvin kosteisiin oloihin. Nämä kastuvat nopeasti mutta myös kuivuvat nopeammin kuin mitkään muut varsikengät. Mieleni sivuutti sen, että kyseisissä varsikengissä on pohjassa teräslevyt.

Jenkkiarmeija tiesi, että kipu jalkapohjissa on toissijainen asia jos on oikeasti uhka, että jalan lävistää ulosteilla kyllästetty bambukeppi. Meidän retkellä näitä keppejä tosin ei ollut, joten minulla oli sitten sitä kipua jalkapohjissa ja vähän muuallakin.

Aluksi marssi sujui hyvin, kengät hengittiviät aivan mahtavasti ja kävelykin oli mukavahkoa. Seitsemän kilometrin marssimisen jälkeen alkoi ääretön tuska. Tuntui, kuin jalkapohjat olisivat olleet tulessa ja pahasti palaneet. Kovahkona jätkänä ajattelin, että ehkä tää tästä, kyl mä vedän tän loppuun asti. Paskan vitut. Kipu vain koveni ja loppujen lopuksi rupesi säteilemään polviin ja pohkeisiin. Kipu oli sanoin kuvaamatonta. Askel hidastui kummasti ja itku oli lähellä. Sisäisesti itkin koko ajan.

Ekana päivänä marssittiin reilu 30 kilometriä hitaan vauhtini takia. Päästiin sitten loppujen lopuksi leiripaikalle jossa kävelyni näytti siltä, että olisin ollut vankilassa sellikaverina isomunaisen afroamerikkalaisen kanssa.

Seuraavana aamuna jalkapohjat tuntui suht hyvältä eikä rakkojakaan pahemmin ollut. Polvet ja vasen pohje oli vieläkin aika kipeät. Lähdettiin jatkamaan matkaa ja noin 100 metrin jälkeen huomasin, että tästä ei kyllä tule yhtikäs mitään. Kipu yltyi pahemmaksi kuin edellisenä iltana, jolloin olin mm. tosi paskana. Päästiin kuitenkin oikoteiden kautta kohteeseen, mutta meikäläisen moraali oli siinä kunnossa, että kotiin pitäs päästä ja nopeesti.

Tulos: Paha mieli, neljä rakkoa ja marssimurtuma. Kirjoitushetkellä kolme päivää marssin jälkeen vasenta polvea ja pohjetta särkee vieläkin ja kävely on vaikeahkoa.

Arvio: Älä ikinä milloinkaan osta näitä kenkiä marssikäyttöön. Lyhyillä ja kesäisen kosteilla reissuilla ihan hyvät kengät. Arkikäytössäkin ihan ok. Näitä kenkiä ei ajeta sisään vaan ne ajavat sinut sisään.

Brittiläiset Pattern 58-tetsarisetti ja SAS-kumirinkka – Poistunut valikoimasta

Alunperin marssimme piti olla “Pattern 58″ -marssi joten minulle jäi sitten ainoana käyttäjänä kyseiset tetsarit. Olisin kovin halunnut ottaa “Large Packin” repuksi, mutta en olisi saanut riittävästi vettä mukaan joten otin kohtuuttoman kokoisen SAS-joukkojen käyttämän kumisen rinkan, jota olen ennenkin käyttänyt mm. Interrailissa.

Tetsareihin pakkasin litran vettä, puukon, kohtuuttoman paljon pähkinöitä, vaihtosukkia, kiikarit, pakin, keittimen, ensiapulaukun ja sadeviitan. Oikeastaan kaikki tärkeä kulki tetsareissa. Rinkkaan sulloin teltan, makuupussin, makuualustan, vaihtovaatteet, kolmisen litraa vettä, liikaa ruokaa, kuohuviiniä (vapun kunniaksi) ja päällystakin. Tetsari ja rinkka painoi yhteensä reilu 33 kiloa.

Käytössä tetsarit oli tosi kivat, sillä ei tartte kaivaa kokoajan rinkasta kamaa, kun kaikki tärkeä on tetsareissa, joita on helppo käsitellä marssimisen aikana (pl. kenttäpullotasku joka on mm. hirvittävä). Rinkka lepäsi tetsarien “Kidney pouchien” päällä, joten hartiat pääsivät vähän helpommalla ja rinkan kantaminen oli jopa ihan miellyttävää.

Ei voi kun kehua tetsarien käyttöä marssilla. Ihan hiton jees. Isokokoinen rinkka oli kyllä liikaa, pienemmälläkin repulla olisi pärjännyt. Ensi kerralla otan suosiolla sen “Large packin” rinkan tilalle, tingin pähkinöissä ja tungen vettä lipastaskuihin.

US Intermediate cold weather-makuupussi – Tilapäisesti loppunut

Sveitsiläinen makuupussin vedenpitävä kuljetuspussi

Yli 3 kiloa painava talvimakuupussi vappumarssille? Miksei, ei kyllä illan tullen leirissä harmittanut yhtään, kun pääsi kääriytymään kyseiseen jättisäkkiin. On muuten pehmeä ja lämmin, eikä tän kanssa tartte niin paksua makuualustaakaan. Vettähän tämä kyseinen pussukka imee, mutta ovelimmat taistelijat pakkaavat sen esimerkiksi Sveitsiläiseen kumipussiin jolloin tostakin vaivasta pääsee.

Suosittelen ehdottomasti ottamaan kyseisen pussin keväisille retkille mukaan jos on vaan rahkeita kantaa painavaa lastia selässä.

Brittiläinen pakki, käytetty – Poistunut valikoimasta

Hyvä pakki. Menee aavistuksen pienempään tilaan kuin tavalliset pakit, helpompi laittaa ruokaa, parempi yhteensopivuus esbit-keittimen kanssa, helpompi syödä ja helpompi huoltaa. Ainoa miinus ehkä on se, että tätä ei kyllä saa mistään roikkumaan esim nuotion ylle. Minun valintani jatkossakin.

Spork

Lusikka ja haarukka samassa varressa. Se toimii riittävän hyvin. Tässä tuotteessa ei ole mitään ihmeellistä. Mainittakoon ehkä sen, että tämä ei kuumene samalla tavalla kuin metalliset vastaavat ja syöminen on aavistuksen miellyttävämpää.

Jannen arviot

Trekmates Merino Wool T-shirt men’s, musta – Poistunut valikoimasta

Ohutsaumainen aluspaita ympärivuotiseen käyttöön. Loistava osa kerrospukeutumiseen kosteuden siirton ansiosta. Paidan olkasaumat ovat sijoitettu olkapään eteen ja taakse, jonka ansiosta saumat eivät paina rinkan viilekkeiden alla. Juuri pakkauksesta vedetty paita saattaa pistellä aluksi.

Brage Flamewool boxerit – Poistunut valikoimasta

Hyvät bokserit retkeily- ja miksei arkikäyttöönkin. Eivät ole hiostavat helteelläkään. Siirtävät hien tehokkaasti ulompiin vaatekerroksiin ja pysyvät kuivina. Kuivuvat tarvittaessa nopeasti. Näissä housuissa on ohuet saumat, eli ne eivät hierrä.

Materiaali 70% merinovillaa ja 30% Protexia joka tekee näistä palosuojatut. Toisin kuin muissa kosteutta siirtävissä boksereissa, näissä ei ole ollenkaan nylonia, elastaania tai muuta vastaavaa synteettistä materiaalia joka sulaisi kiinni ihoon tulen kanssa tekemisissä oltaessa.

Tesema liikuntasukka, merinovillaa – Poistunut valikoimasta

Ohut ja kestävä villasukka, vihdoinkin! Nämä sukat kuivuvat erittäin nopeasti. SA-hellesukkien kanssa käytettynä koko kenttätestiryhmän suosikkicombo.Vaikka kenttätestiryhmä suosittelee tuplasukkien käyttöä, toimivat nämä hyvien kenkien kanssa myös sellaisenaan. Todella mukavan tuntuiset jalassa. Kannattaa huomata, että nämä kutistuvat valmistajan mukaan noin 10% ensimmäisessä pesussa.

Jetboil paistinpannu – Tilapäisesti loppunut

Tässä herkkusuille mainio paistinpannu. Se on kevyt (noin 300g) ja fiksun kokoinen. Mikä olisi parempaa kuin kunnon munakas aamupalaksi ennen tulevan päivän marssia? Ei mikään. Nautitaan luonnollisesti vasta puuron jälkeen. Tämä pannu toimii parhaiten Jetboil Pot Supportin kanssa, jolloin pannua ei tarvitse pitää kädessä koko paiston ajan. Jos et käytä Jetboil-keitintä, Pot Supportista ei ole iloa. Pannu kannattaa sijoittaa harkiten rinkkaan jos sattuu harrastamaan rinkan päällä istumista. Oma pannuni on nykyään hieman soikea mutta ajaa asiansa. Pannun lämmönkeruusysteemiä suojaa lautasena toimiva muovikupu. Kuvun alle on mahdollista sijoittaa Jetboilin oma taitettava paistinlasta. Kunnon erämies/-nainen tietenkin vuolee lastan itse.

Blok-Post Gorka-Ч – Poistunut valikoimasta

Täydellinen kuoripuku viileisiin ja kosteisiin olosuhteisiin. Taukotakki mahtuu heittämällä alle, takki on sen verran tilava. Pitää sadetta sen verran kuin kyllästetty puuvilla voi pitää, eli jonkin aikaa. Puolen tunnin sade ei tullut puvusta läpi. Tuulenpitävyys huippuluokkaa.

Kuvassa ja linkin takana matalakauluksinen vuoritakki.

Brittiläinen Soldier 95 fleece-vuoritakki, oliivinvihreä, käytetty (korkeakauluksinen)

Hinta-laatusuhteeltaan paras fleece-takki mitä omistan. Tämä takki on ideaalinen lämpökerrasto kuoritakin alle. Toimii erinomaisesti taukotakkina kesäisin keveytensä ansiosta (noin 600g). Korkea kaulus, vyötäröresori ja hihoissa olevat reiät peukaloille takaavat lämpöisyyden. Todella miellyttävän tuntuinen päällä.

Itävaltalainen taistelurinkka, oliivinvihreä, käytetty, pienempi – Poistunut valikoimasta

Mainittakoon alkuun, että pidän rinkan koosta. Se on tilavuudeltaan pieni, mikä estää ylipakkaamasta rinkkaa. Jos ulkoisiin kiinnitysremmeihin ei kiinnitä mitään, rinkka tulee painamaan maksimissaan 15kg retkeilyyn välttämättömillä tarvikkeilla täytettäessä. Tarvittaessa hihnasto tarjoaa kuitenkin todella suuren määrän kuljetuskapasiteettia. Itse kiinnitin kumpaankin sivuun 30-litraisen vedenkestävän kantosäkin. Myös rinkan päältä ja pohjasta löytyvät kiinnitysremmit esim teltalle, makuualustalle tai makuupussille. Viilekkeiden pehmikkeet tuntuivat kovilta verrattuna esimerkiksi Haltin rinkkoihin.

Ainoa puute tässä repussa on vyötäröremmi. Sen funktio on tärkeä painon jakamisen kannalta. Tämä rinkka on suunniteltu kiinnittymään itävaltalaiseen taisteluliiviin, jossa liivin vyö ajaa tätä virkaa, siispä rinkassa ei ole omaa vyötäröremmiä. Tästä syystä vaativampi retkeilijä joutuu itse rakentamaan tähän vyön. Kätevimmin tämä onnistuu yhdistämällä minkä tahansa leveän vyön, Condorin Battle Beltin ja muutaman nippusiteen tai teippiä. Toisaalta jos saa kaikki retkivälineensä mahtumaan repun sisään, itse en kokisi vyötäröremmiä välttämättömäksi.

Jarnon arviot

Hollantilainen jalkaväen rinkka, 55l, sivutaskuilla, DPM, käytetty

Kevään mittaan on tullut metsästettyä rinkkaa kesäkuussa suoritettavalle vaellukselle Suomen ja Norjan rajaseudun karuissa maisemissa. Kenttätesti oli erinomainen tilaisuus kokeilla tätä pienempää kahdesta Varustelekan hollantirinkasta. Minulla ei ollut nimeksikään aiempaa kokemusta tällaisten ”anatomisten” rinkkojen marssi- ja vaelluskäytöstä, joten en oikein tiennyt mitä odottaa. Neljä päivää tällä tuli kanneltua koko varustustaan (20-25kg) ympäriinsä, eikä mitään mainittavaa ongelmaa tullut vastaan. Tasku- kiinnitys- ja kantotilaa löytyy tämän kokoiseksi kantolaitteeksi aivan uskomattoman paljon, kuten myös säätöjä ja kiristyshihnoja. Vastaavanmallisiin siviilirinkkoihin verrattuna laite on tehty todella tujuista materiaaleista, ainoat keveämmänoloiset osat ovat rinkan päällä olevien taskujen vetoketjut, jotka tosin nekin toimivat moitteetta käytössäni. Itse en saanut mahdutettua omaa 3 litran Sourcen juomareppua rakkoineen tämän rinkan juomarakkotaskuun, mutta rakko on muutenkin fiksua pakata päätaskuun päällimmäiseksi, jotta painovoima hoitaa vettä naamallesi ja rakko on nopeasti käden ulottuvilla kun on täytön aika.

Itse arvostan tämän rinkan säädettävyyttä: olkainten paikkaa saa vaihdettua portaittain eri pituisille käyttäjille, ja olkaimia, sekä lantiovyötä saa säädettyä kahdesta eri kohtaa, jotta istuvuutta ja painon jakautumista saa parannettua. Toinen mieltä lämmittävä seikka on rinkassa käytetyt materiaalit, ollakseen näinkin hifistely-henkinen, on tämä laitos tehty tujusta tavarasta: Vettähylkiväksi käsiteltyä 1000 Denierin corduraa, kaikki muovisoljet ja klipsit ovat kunnollisia (Samanhenkisiä, kuin jenkkien MOLLE II-järjestelmässä käytetyt) ja pääosa vetoketjuistakin on mallia super. Kaiken tämän päälle rinkka on ommeltu kasaan niin, ettei mikään osa jää käteen vaikka tätä vähän riepottelisikin täytenä. Bonuksena tämän kantolaitteen saa pakattua tyhjänä yllättävän pieneen tilaan, sillä selkäosan alumiiniset rangat voi kaivaa ulos, jolloin laitoksen voi kääriä pötköksi.

BW pakki, vihreä, käytetty – Poistunut valikoimasta

Perinteisen mallinen kolmiosainen pakki, sisältäen syvän astian, välikannen ja kannen, jotta saksalaiset saavat eroteltua hapankaalinsa bratwurstista ja juomasta jakolinjastossa. Itse jätin välikannen matkasta, koska en kokenut tarvitsevani sitä. Pakki kuin pakki, kyllähän tällä ruoat laittaa, sekä kenttäkeittimellä että nuotiossa. Ainoa minua hieman hiertävä asia koko systeemissä on sen keveämpi rakenne verrattuna kotimaiseen laitokseen, joista suurimmalla osalla on halkaistu kalloja jo Toisen Maailmanpalon aikoihin. Tämähän ei siis mikään oikea ongelma ole, ellei sinulla ole tapana rankaista pakkiasi kaikista niistä vääryyksistä, joita maailma on sinulle tehnyt.

Sissipuukko m/95, muovitupella

Intissä tarttui mukaan tämmöinen ja tuli nopeasti huomattua, että kyseessä on erittäin kätevä veitsi kenttäolosuhteisiin, nykyään kulkeekin metsässä mukana aina. Sissipuukko on perinteisen puukon ja taisteluveitsen risteymä, teflon-pinnoitettu terä on puukkomainen mutta tarpeeksi pitkä ja paksu, jotta se soveltuu myös työkaluksi ja polttopuiden halkomiseen. Kuminen kahva ei luista edes märkänä ja on muutenkin miellyttävästi muotoiltu. Ei mikään mystinen nanoveitsi, vaan hyvä, kestävä ja yksinkertainen laitos kenttäkäyttöön.

Brittiläiset Soldier 95-maastohousut, DPM, käytetyt

Mukavimmat kenttähousut, joita olen koskaan käyttänyt. Reilusti helppokäyttöistä taskutilaa, narukiristykset vyötäröllä ja lahkeensuissa ja kirsikkana kakun päällä KANADA-MALLISET NAPIT, mitä luksusta! Valitsin nämä ainoiksi housuikseni kenttätestille, eikä tämä päätös harmittanut kertaakaan neljän päivän aikana. Kun liikutaan niin, että tulee hiki, ei päällä kannata pitää mitään ylimääräistä tai raskasta. Soldier 95-kenttähousut ovat erittäin keveät ja ilmavat, pitäen silti kevyen tuulen loitolla, ovat leikkaukseltaan väljät ja käytännölliset ja kuivuvatkin nopeasti, ohutta kangasta kun ovat. Ainoa miinuspuoli kevyessä kankaassa on sen huono kulutuksenkestävyys. Vyötäröllä olevan narukiristyksen ansiosta pärjäsin ilman vyötä ja henkseleitä, eivätkä housut hiertäneet rinkan lantiovyön alla yhtään. Nämä housut tulevat vastaisuudessa olemaan päälläni metsätouhuissa aina, kun voin siihen valintaan itse vaikuttaa.

Helikon APCU Level 5 Soft Shell takki, oliivinvihreä – Poistunut valikoimasta

Hankin tämän takin alunperin pyöräilyyn ja juoksuun kylmemmille ja kosteammille keleille, mutta kuten muutkin tähän asusteeseen tutustuneet kollegani, en voi lakata hämmästelemästä sitä, kuinka laajalti tämä takki soveltuu vähän kaikkeen ulkona tapahtuvaan toimintaan.

Kun liikutan ruhoani normaalia kävelyä raskaammissa aktiviteeteissa, kuumenen kuin keittolevy. Tämä tarkoittaa sitä, että edes kylmillä keleillä en tarvitse kovin paljon vaatetta pysyäkseni lämpimänä liikkeessä. Helikonin Soft Shell pitää tihkusateen, satunnaiset raekuurot ja muut kevyet vesielementit loitolla, mutta hengittää kumminkin sadetakkeja paremmin ja pitää tuultakin. Tunsin itseni lähes voittamattomaksi talsiessamme eeppisessä raekuurossa Taskutilaa löytyy reilusti ja kastuessaan takki kuivuu nopeasti, täysin keinokuituinen kun on. Väljän leikkauksen ansiosta takin ja alla olevan vaatekerroksen väliin jää reilusti ilmaa, joka toimii kevyenä eristeenä. Tarvittaessa tuuletusta saa lisättyä avaamalla rintataskut ja kainalosta löytyvät tuuletusaukot. Kaiken tämän lisäksi takki pakkaantuu ällistyttävän pieneen tilaan, painaa todella vähän ja on yllättävän kestävä näinkin kevyeksi asusteeksi. Asusteen ulkomuoto on kaikkea muuta kuin särmä, mutta takki onkin suunniteltu puhtaasti kenttäkäyttöä ajatellen. Meikäläisen ykkösvalinta syksy-talvi-kevät-akselin metsätouhuihin ja kurjimpiin kesäkeleihin.

US Boot, Hot Weather, Spike Resistant

“T: Muista mitä oot ite sanonu, kipu on vain mielenharhaa!”

“E: Heh.”

Halusin marssille kengät jotka soveltuvat hyvin kosteisiin oloihin. Nämä kastuvat nopeasti mutta myös kuivuvat nopeammin kuin mitkään muut varsikengät. Mieleni sivuutti sen, että kyseisissä varsikengissä on pohjassa teräslevyt.

Jenkkiarmeija tiesi, että kipu jalkapohjissa on toissijainen asia jos on oikeasti uhka, että jalan lävistää ulosteilla kyllästetty bambukeppi. Meidän retkellä näitä keppejä tosin ei ollut joten minulla oli sitten sitä kipua jalkapohjissa ja vähän muuallakin.

Aluksi marssi sujui hyvin, kengät hengittää aivan mahtavasti ja kävelykin on mukavahkoa. Seitsemän kilometrin marssimisen jälkeen alkoi ääretön tuska. Tuntui kuin jalkapohjat olisivat olleet tulessa ja pahasti palaneet. Kovahkona jätkänä ajattelin, että ehkä tää tästä, kyl mä vedän tän loppuun asti. Paskan vitut. Kipu vain koveni ja loppujen lopuksi rupesi säteilemään polviin ja pohkeisiin. Kipu oli sanoin kuvaamatonta. Askel hidastui kummasti ja itku oli lähellä. Sisäisesti itkin koko ajan.

Ekana päivänä marssittiin reilu 30 kilometriä hitaan vauhtini takia. Päästiin sitten loppujen lopuksi leiripaikalle jossa kävelyni näytti siltä, että olisin ollut vankilassa sellikaverina iso munaisen afroamerikkalaisen kanssa.

Seuraavana aamuna jalkapohjat tuntui suht hyvältä eikä rakkojakaan pahemmin ollut. Polvet ja vasen pohje oli vieläkin aika kipeät. Lähdettiin jatkamaan matkaa ja noin 100 metrin jälkeen huomasin, että tästä ei kyllä tule yhtikäs mitään. Kipu yltyi pahemmaksi kuin edellisenä iltana jolloin olin mm. tosi paskana. Päästiin kuitenkin oikoteiden kautta kohteeseen, mutta meikäläisen moraali oli siinä kunnossa, että kotiin pitäs päästä ja nopeesti.

Tulos: Paha mieli, neljä rakkoa ja marssimurtuma. Kirjoitushetkellä kolme päivää marssin jälkeen vasenta polvea ja pohjetta särkee vieläkin ja kävely on vaikeahkoa.

Arvio: Älä ikinä milloinkaan osta näitä kenkiä marssikäyttöön. Lyhyillä ja kesäisen kosteilla reissuilla ihan hyvät kengät. Arkikäytössäkin ihan ok. Näitä kenkiä ei ajeta sisään vaan ne ajavat sinut sisään.

Brittiläiset Pattern 58-tetsarisetti ja SAS-kumirinkka

Alunperin marssimme piti olla “Pattern 58″ -marssi joten minulle jäi sitten ainoana käyttäjänä kyseiset tetsarit. Olisin kovin halunnut ottaa “Large Packin” repuksi, mutta en olisi saanut riittävästi vettä mukaan joten otin kohtuuttoman kokoisen SAS-joukkojen käyttämän kumisen rinkan jota olen ennenkin käyttänyt mm. Interrailissa.

Tetsareihin pakkasin litran vettä, puukon, kohtuuttoman paljon pähkinöitä, vaihtosukkia, kiikarit, pakin, keittimen, ensiapulaukun ja sadeviitan. Oikeastaan kaikki tärkeä kulki tetsareissa. Rinkkaan sulloin teltan, makuupussin, makuualustan, vaihtovaatteet, kolmisen litraa vettä, liikaa ruokaa, kuohuviiniä (vapun kunniaksi) ja päällystakin. Tetsari ja rinkka painoi yhteensä reilu 33 kiloa.

Käytössä tetsarit oli tosi kivat, sillä ei tartte kaivaa kokoajan rinkasta kamaa, kun kaikki tärkeä on tetsareissa joita on helppo käsitellä marssimisen aikana (pl. kenttäpullotasku joka on mm. hirvittävä). Rinkka lepäsi tetsarien “Kidney pouchien” päällä, joten hartiat pääsivät vähän helpommalla ja rinkan kantaminen oli jopa ihan miellyttävää.

Ei voi kun kehua tetsarien käyttöä marssilla. Ihan hiton jees. Isokokoinen rinkka oli kyllä liikaa, pienemmälläkin repulla olisi pärjännyt. Ensi kerralla otan suosiolla sen “Large packin” rinkan tilalle ja tingin pähkinöissä ja tungen vettä lipastaskuihin.

US Intermediate cold weather-makuupussi ja Sveitsiläinen makuupussin vedenpitävä kuljetuspussi

Yli 3 kiloa painava talvimakuupussi vappumarssille? Miksei, ei kyllä illan tullen leirissä harmittanut yhtään, kun pääsi kääriytymään kyseiseen jättisäkkiin. On muuten pehmeä ja lämmin, eikä tän kanssa tartte niin paksua makuualustaakaan. Vettähän tämä kyseinen pussukka imee, mutta ovelimmat taistelijat pakkaavat sen esimerkiksi Sveitsiläiseen kumipussiin jolloin tostakin vaivasta pääsee.

Suosittelen ehdottomasti ottamaan kyseisen pussin keväisille retkille mukaan jos on vaan rahkeita kantaa painavaa lastia selässä.

Brittiläinen pakki

Hyvä pakki. Menee aavistuksen pienempään tilaan kuin tavalliset pakit, helpompi laittaa ruokaa, parempi yhteensopivuus esbit-keittimen kanssa, helpompi syödä ja helpompi huoltaa. Ainoa miinus ehkä on se, että tätä ei kyllä saa mistään roikkumaan esim nuotion ylle. Minun valintani jatkossakin.

Spork

Lusikka ja haarukka samassa varressa. Se toimii riittävän hyvin. Tässä tuotteessa ei ole mitään ihmeellistä. Mainittakoon ehkä sen, että tämä ei kuumene samalla tavalla kuin metalliset vastaavat ja syöminen on aavistuksen miellyttävämpää.

Kommentit