Kuvitetut ohjeet suurteltan (komentoteltta) kasaamiseen

Suurteltan (komentoteltta) kasausohje

Paketin sisältö

  • Telttakangas
  • 10 kpl salkoja + 2-osainen keskisalko
  • 10 kpl kiiloja
  • Kiilavasara
  • 10 kpl kiilanaruja
  • Salkosarjan, kiilasarjan ja telttakankaan suojapussit


Teltan kiilojen ja narujen lukumäärien on huomattu vaihtelevan. Tarvittavia osia löytyy kuitenkin aina tarvittavasti jotta teltta saadaan täyteen käyttövalmiuteen.

Pakattuna teltta on kahdessa helposti kannettavassa osassa – salkosetti yhdessä nipussa, telttakangas muine kamoineen kahvoilla varustetussa kantokassissa. Maastossa kulkien viimeksi mainittua kassia voi kantaa helposti kahden ihmisen voimin, kun pujottaa kahvoista läpi karahkan, jota pitää olan päällä.

Teltan kasaaminen

Kasaaminen vaatii:

  • 2-6 kpl ihmistä
  • 15-120 min aikaa
  • 0,5 kpl motivaatiota / ihminen

On suositeltavaa, että ainakin aluksi yksi henkilö toimii toiminnan johtajana ja ystävällisesti tukahduttaa oma-aloitteisuuden ja kekseliäisyyden muilta teltan kasaajilta.

Teltta on helppo kasata ja purkaa – tottumattomiltakin se onnistuu kohtuunopeasti, jopa ilman ohjeita – kokemusta on! Minimissään purkuun riittää yksi ja kasaamiseen kaksi ihmistä – tästäkin on kokemusta.

Teltan pystyttämisen vaiheet

Sopivan telttapaikan valitseminen

Valitse hyvä paikka teltalle. On suositeltavaa, että maasto on tarpeeksi muhkeaa pitämään kiiloja aloillaan vielä siinäkin vaiheessa kun niihin kohdistuu vetoa. Kallioista tai hötöhiekkaista maastoa kannattaa välttää, vaikka eivät nekään pienellä kikkailulla aivan mahdottomia esteitä ole. Olisi myös kiva teltassa mahdollisesti yöpyviä ajatellen että alusta olisi mahdollisimman tasainen, ei viettäisi mihinkään suuntaan, eikä missään nimessä sijaitse supan pohjalla – se on eri kurjaa herätä vesisateella kuopan pohjalle sijoitetusta lainehtivasta teltasta.

Teltan pystyttäminenPystytys aloitettaan levittämällä telttakangas valitulle alueelle. Jatka kulmasaloista. Nosta vastakkaisten kulmien salot pystyyn.


Hakkaa kiila kiilavasaralla pienessä kulmassa maahan, sopivan etäisyyden päähän salosta. Kiinnitä kiilanaru tukevasti kiilaan. Toista vastakkaisella kulmalla sekä kaikilla lopuilla saloilla.

Napita teltan teltan seinämät kulmista toisiinsa kiinni.


Lopuksi liitä keskisalon kaksi osaa toisiinsa, seikkaile teltan sisälle, työnnä keskisalko aukkoonsa ja nosta salko pystyyn. Kas, homma onkin valmis!

Kommentit