Mechanix vs. Bundeswehrin taisteluhanskat ampuma- ja reserviläiskäytössä

(teksti: Iso-P/Vastaanottopesäke, kuvat Iso-P/Aaro/Matu)

Kuva 1: Mechanixeissa on hyvä sormituntuma

Kuva 1: Mechanixeissa on hyvä sormituntuma

Mechanix-hanskat suunniteltiin alun perin jenkkilän Nascar-mekaanikkoja varten. Mekaanikot vakuuttuivat hanskojen laadusta ja sotilaiden otettua hanskat käyttöön alkoivat kotikommandotkin herätä.

Nykyisin Mechanix on laajentanut värivalikoimaa alkuperäisestä mustasta myös taktisempiin kuvioihin ja päätin testata woodland-kuvioituja hanskoja. Aiemmin olin käyttänyt Hatcheja ja niiden kadottua Bundeswehrin taisteluhanskoja, jotka olivat palvelleet hyvin jo pari vuotta.

Toiminnallisesa ammunnassa hanskojen merkitys korostuu talven lisäksi myös rymisteltäessä kiväärin kanssa sekä haulikkoammunnassa, jossa hanskoja tarvitaan suojaksi kuumalta piipulta. Pistooliammunnassa käytän harvemmin hanskoja, vaikka sellaisiakin ns. tacticooleja harrastajia löytyy. Ampumahanskojen tärkeimpiä ominaisuuksia ovat (liipaisin)sormituntuma ja istuvuus.

Kuva2: Bundeswehrin vanhempi taisteluhanska ja Mechanix, jonka tv-uutisista tuttu tekstitys luo ripauksen tactical-uskottavuutta.

Kuva2: Bundeswehrin vanhempi taisteluhanska ja Mechanix, jonka tv-uutisista tuttu tekstitys luo ripauksen tactical-uskottavuutta.

Mechanixit eivät tehneet aluksi erikoista vaikutusta – normaalit lyhyet hanskat ja ranteen tarrakiristys ei näyttänyt kovin tukevalta.

Mieli kuitenkin muuttui testatessani hanskoja Vastaanottopesäkkeen 2010 mestaruuskilpailussa – olin todella positiivisesti yllättynyt. Muilla taisteluhanskoilla hankalahkot toiminnot, kiväärin ja pistoolin lippaiden sekä haulikon lataaminen, onnistuivat mainiosti ja sormituntuma oli erittäin hyvä.

Sormituntuma oli jopa niin hyvä, että ammuin kaikki kiväärirastit hanskat kädessä. Merkittävää on, että liipaisintuntuma oli parempi kuin erityisesti ampumahanskoiksi tehdyillä Hatcheilla. Parempi sormituntuma harrastukseni aikana kokeilemissani hanskoissa on ollut vain erittäin ohuesta nahasta tehdyillä tarkka-ampujan hanskoilla, mutta ne eivät kestäneet kovaa käyttöä.

Kuva 3: Bundeswehrin vanhemmanmallinen taisteluhanska ja Mechanix. Bundeswehrin hanskan peukalonhangan leikkaus on selkeästi nähtävissä.

Kuva 3: Bundeswehrin vanhemmanmallinen taisteluhanska ja Mechanix. Bundeswehrin hanskan peukalonhangan leikkaus on selkeästi nähtävissä.

Mechanixeihin verrattuna Bundeswehrin hanskoilla lipastaminen on hankalaa, koska peukalonhangan leikkauksen vuoksi hanskat kiristyvät sormenpäihin vasta käden puristuessa jonkin ympärille. Mechanixeissa kiristys hoidetaan ranteen tarralenkeillä ja vaikka Bundeswehrin ratkaisu on yksinkertainen, Mechanix toimii paremmin sorminäppäryyttä vaativissa tehtävissä.

Tässä vaiheessa Varustelekan kaverit kertoivat Bundeswehrin hanskojeni olevan vanhempaa mallia ja että uudessa mallissa istuvuus oli varmistettu toisenlaisella peukalonhangan muotoilulla. Saksalainen suunnittelija on taas ollut ovela – muotoilulla hoidetaan sama asia, johon Mechanixeissa käytetään tarravarmistusta. Uusi hanska toimiikin kädessä vanhaa paremmin, mutta Mechanixin tasoon ei päästä.

Bundeswehrin hanskoissa kämmen on nahkaa ja kangas tultakestävää Nomexia. Olen käsitellyt hanskojen nahkaosat ohuella

nahkarasvalla ja olen lopputulokseen tyytyväinen. Mechanixien kämmenpuoli on ilmeisesti muovisekoitemateriaalia, joka on joidenkin lähteiden mukaan nahkaa kestävämpää. Tästä olen eri mieltä.

Kuva 4: Makkaratulet ja Mechanixit – hanskat kestivät tämän, mutta ei suoraa kosketusta kuumaan esineeseen.

Kuva 4: Makkaratulet ja Mechanixit – hanskat kestivät tämän, mutta ei suoraa kosketusta kuumaan esineeseen.

Ampumisen lisäksi molemmat hanskat sopivat käsien suojaksi kovassa reserviläistoiminnassa. Vaikka Mechanixien sormituntuma on parempi, on Bundeswehrin etuna pitemmät varret sekä hakanen, jolla hanskat saa toisiinsa kiinni.

Bundeswehrien hanskojen tulenkesto on testattu monta kertaa ja kielloista huolimatta Mechanixit kädessä päätettiin sytyttää ampumapäivän päätteeksi makkaratulet. Ampumisen, jotostelun yms. lisäksi makkaranpaisto on kuitenkin oleellinen osa reserviläistoimintaa ja reserviläisen taisteluhanskojen pitää mielestäni selviytyä tästäkin tehtävästä. Istuimme tunteja tulilla ja paistoimme makkaraa pakettikaupalla, mutta emme saaneet Mechanixeja sulamaan tai palamaan. Suosittelen kuitenkin noudattamaan valmistajan ohjeita. Epäilyksistä huolimatta myös ranteiden tarrakiinnitys oli toimiva.

Kuva 5. Uudenmallisten Bundeswehrin hanskojen peukalonhangan leikkaus.

Kuva 5. Uudenmallisten Bundeswehrin hanskojen peukalonhangan leikkaus.

Jatkoin kestotestiä mustilla Mechanixeilla. Testasin hanskoja juhannuksen minivaelluksella ja sain hanskat sittenkin reagoimaan kuumuuteen. Esim. kuumaan Trangiaan koskiessa hanskat sulavat alumiinipatojen kylkeen ja suoraa tulta hanskat eivät kestä vaan sulavat. Kestotestiä jatkettiin ostamalla vanha omakotitalo ja remontoimalle se. Hanskat kuluivat tiukassa remontoinnissa puhki n. kahdessa viikossa ja lopulta ne täytyi hylätä sormenpäiden reikäännyttyä. Bundeswehrin hanskat kestävät kulutusta huomattavasti paremmin, mutta istuvat huonommin remonttihommissa. Mechanixeja taas ei juuri huomaa käsissä.

Mustien Mechanixien antauduttua käytin maastokuvioituja Mechanixeja sekä Bundeswehrin uudemman mallin hanskoja syksyn peurajahdissa. Havaitsin Mechanixit paremmaksi sillä ampumatilanteen lähestyessä riisuin Bundeswehrin hanskat vaistomaisesti, mutta Mechnixeja en. Mechanixit oli myös helpompi pukea märkiin käsiin kuin Bundeswehrin hanskat. Lopputulos: Mechanix-Bundeswehr: 1-0, Iso-P-peurat: -1-0.

Jatkossa käytän Mechanixeja metsällä, ampumakisoissa ja oikeastaan aina kun tarvitsen ohuempia hyvinistuvia hanskoja. Ensin ajattelin käyttää vaeltaessa Bundeswehrin hanskoja, mutta huomaan valitsevani aina Mechanixit. Talvella vetäisen käteen tarpeen mukaan hanskojen päälle Bundeswehrin vuorelliset talvirukkaset. Näillä kaksien hanskojen ja rukkasten kolminaisuudella tavallisen ampuma- ja eräharrastajan kädet pysyvät suojassa ja lämpiminä.

Kommentit