Private Military Contractor – OPERAATIO PUOLA

Read the article in English

Alpha-ryhmä valmistautuu VIP+5 harjoitukseen Mogadishussa

Alpha-ryhmä valmistautuu VIP+5 harjoitukseen Mogadishussa

Puola, hitto, olen taas Puolassa

Kävin viime vuonna tutustumassa parin kaverini kanssa Puolalaisen Eusecan (European Security Academy) kurssitarjontaan, suorittamalla Close Protection Basic ja Close Protection Advance- kurssit. Pidin Eusecan tyylistä hoitaa hommat ja en todellakaan saanut Puolasta tarpeekseni.

Tällä kertaa meillä oli tähtäimessa Private Military Contractor- kurssi jota varten piti olla suoritettuna edellämainitut kurssit tai vaihtoehtoisesti taustaa sotahommista.

Viimeinen kalja ennen kurssia poznanilaisessa hipsteriravintolassa

Viimeinen kalja ennen kurssia poznanilaisessa hipsteriravintolassa

Private Military Contractor

Odotukset kurssista olivat hurjat. Pojat kertoivat, että siellä otetaan luulot pois heti ekana päivänä ja alfaurokset pistetään koville. Lusut päällä 24/7 ja esteratakin pitäisi suorittaa alle kuuteen minuuttiin. Kovaa toimintaa siis luvassa ja olinkin henkisesti valmistaunut kunnon puolalaiseen inttilarppiin jossa sielu romutetaan hetkessä ja univelkaa kerrytetään liiaksikin.

Kurssi ei itseasiassa vastannut näiltä osin juurikaan odotuksiani, sillä Eusecan kouluttajat olivat kehittäneet koulutussysteeminsä uusiksi. Keskityttiin lähinnä olennaiseen eikä rääkätty äijiä paskaksi. Tämä oli itseasiassa hyvin kiva yllätys, sillä uusien asioiden oppiminen on yleensä hitosti helpompaa, kun turha henkinen murtuminen ja väsymys poistetaan kuvioista.

Meidät poimittiin Poznanin juna-asemalta pikkubussilla jossa olikin reilu kymmenen tulevaa operaattoria. Tunnin kestävä bussimatka koulutuskeskukselle tuntui pitkältä. Suurin osa porukasta oli hiljaa. Jännityksen tunsi ilmassa. Suurin osa porukasta oli Puolassa ensimmäistä kertaa.

Alpha-ryhmä ampumaradalla

Alpha-ryhmä ampumaradalla

Perille päästyämme kuulimme, että kurssilaisia olisi yli 25! Selkeätä oli, että meidät jaettaisiin kahteen ryhmään ja niin siinä sitten kävikin.
Alpha-ryhmä joka koostui sekalaisesta porukasta, meitä olikin ainakin 12 eri kansallisuutta (mm. Suomesta, Brasiliasta, Etelä Afrikasta, Serbiasta,
Saksasta, Puolasta, Kreikasta jne). Toinen ryhmä koostui pääosin Italialaisista sekä Ranskalaisista joiden kielitaito oli erittäin rajallinen.

Operaation tavoite on kirkkaasti mielessä

Koulutus alkoi luennoilla maailman paskimmista maista, niiden ongelmista, historiasta ja PMC- toiminnasta ko. alueilla. Pääosin keskityttiin Afrikan valtioihin sekä Lähi-Idän sotatoimialueisiin.

Kuivaharjoittelua M4- ja AKMS-kivääreillä

Kuivaharjoittelua M4- ja AKMS-kivääreillä

Iltapäivästä harjoiteltiin aseenkäsittelyä M4-, AKMS- sekä Glock 17- aseilla. Aseenkäsittely kattoi mm. erilaisia ampuma-asentoja ja -turvallisuutta. Myöhemmin viikon aikana meille opetettiin kaikenlaisia kikkoja PMC-toiminnasta, IED-varautumista sekä siitä miten toimitaan itsemurhapommittajia, kidnappaajia ja muita ryöstäjiä vastaan.

Vipin evakuoimisharjoitus

Vipin evakuoimisharjoitus

Suurin osa treenistä kuitenkin muodostui VIP+5 (timanttimuodostelma jossa tarkoitus pitää vippi mahdollisimman elossa) muodostelmassa kävelyä ympäriämpäri,välillä autojen kanssa, välillä uhan ja ammuskelun alla. Tämä oli varmasti kurssin parasta antia. Kouluttajat ampuivat paintball aseilla meitä piilosta, yrittäen osua vippiin, ja meidän taas olis tarkoitus spotata tämä ja evakuoida vippi oikein turvaan. Tätä hommaa varten Euseca on rakennuttanut Mogadishun kaupungintalon(?) ja sitä ympäröivät rakennukset läheiselle harjoitusalueelle. Täällä vietettiin melkein koko kurssi.

Dakka Dakka!!

Dakka Dakka!!

Dakka Dakka!!

Käytiin myös ampumaradalla ampumassa kovilla erilaisia ammuntoja rynnäkkökivääreillä ja pistooleilla muutaman kerran viikon aikana. Ammunnat meni iteltäni pääsääntöisesti tosi hyvin ja tätä pidinkin omana vahvuutenani.

MEDIC!

MEDIC!

MEDIC!

Kurssilla oli myös yhden päivän kestävä taisteluensiaputreeni. Puolalainen superlääkintämies, joka jauhoi purutupakkaa ja kiroili jatkuvasti, jolla oli yli 15 vuoden kokemus sotajutuista pääosin Irak-ja-Afganistan-akselilta, piti meidät rautaisessa otteessaan, kertoi uskomattomia sotatarinoita ja opetti taisteluensiavun perusteita. Tämä oli uskomattoman hyvä treeni ja vastaavaa kokemusta sekä ammattitaitoa en ole aikaisemmin tavannut millään EA-liittyvällä kurssilla, oli se sitten SPR:n hömppätreeni ja Intin tarjoama kurssi.

Ake-sotaa

Ake-sotaa

Ake-sotaa

Kurssin loppusuoralla käytettiin aikaa myös CQB-hommien harjoitteluun, mutta mielestäni tämä aika meni hukkaan, sillä tekniikat olivat oman kokemukseni mielestä outoja ja näitä asioita ei opeteta muutamassa tunnissa. Tarkoitus ilmeisesti olikin vain kertoa, että tälläistäkin olisi tarjolla ja tälläisiä taitoja todennäköisesti tulee tarvitsemaan maailman kriisipesäkkeillä. Kaunis ajatus tosin, liian vähän aikaa.

This Is The End

Kurssi läheni loppuaan ja viimeisenä päivänä testattiin koko porukka, että tuliko täällä opittua yhtään mitään. Kolme koetta: teoriakoe, ampumakoe sekä taktiikkakoe ryhmän kanssa. Läpi meni heittämällä, ainakin minulla, vaikka ryssinkin mielestäni ampuosuuden kokeesta. Osalla teki tiukkaa, sillä lukemisen sijasta iltaisin porukka puhui lähinnä huorista ja siitä kuinka monta sellaista aikoo ostaa kurssin loputtua. Ymmärtäähän sen, että keskittyminen voi olla vaikeaa.

PMC-kurssi läpäisty

PMC-kurssi läpäisty

Tosi hyvä kurssi! Suosittelen lämpimästi jokaiselle joka haluaa tehdä turvallisuusalan hommia kriisialueilla. Suurin anti mielestäni oli, että pääsi tutustumaan uskomattomiin samanhenkisiin ihmisiin ympäri maailman. Hyviä tyyppejä!

Majoitus ja puitteet

Oleskelutila ja ruokalan seinä

Oleskelutila ja ruokalan seinä

Pari sanaa majoituksesta sekä ruoasta. Majoitus ja safka kuuluu kurssien hintaan. Majoitus tapahtuu kauniilla maatilalla, jonka erilaiset rakenteet, kuten navetat ja tuulimylly ovat remontoitu majoituskäyttöön. Tilat on hyvin upeat ja viihtyisät ja tulee mieleen tarinat Ranskan legioonan majoituspaikoista. Ruokaa on paljon ja riittävästi. Kolme lämminta ateriaa päivässä ja ateriat koostuu pääosin makkarasta sekä sen kaltaisista lihapötkylöistä. Hyvin tyypillistä rasvaista puolalaista safkaa. Kahvia on tarjolla läpi vuorokauden. Vapaa-aikaakin on mahdollisuuksien mukaan mahdollista viettää vaikkapa kkohtalaisesti varustellulla kuntosalilla, uimalla järvessä taikka saunomalla rantamökissä.

Lisätietoa

Lisätietoa Eusecan kurssitarjonnasta: www.euseca.com

Kuvat: Jarek Wolny

Varustearviot

Pentagon Elgon Heavy Duty Pants

Petatot käytössä oikealla

Petatot käytössä oikealla

Ihan hiton mukavat ja eritoten kivan näköset pöksyt jokapäiväiseen käyttöön. Tosi näppäriä ratkaisuja ja hyvä valikoima järkeviä taskuja, ainoa ongelma näissä on se, että ne ovat kreikkalaisen firman valmistamat. Pentagon valmistaa kamaa myös Kreikan intille, siksi laatuvaatimusten pitäis olla aika kovat. Neljän päivän taistelukäytössä housuihin repesi reikä sekä nivusten sauma rupesi ilkeästi irvistelemään. Tästäkin huolimatta, yhdet lempparihousuni ja aion käyttää näitä jatkossakin eri operaatioilla!

Kreikkalaista turvallisuusalan ihmistä lainatakseni: “We call it “petato” which means throw it away.”

Tru-Spec 24/7 Tactical Pants, oliivinvihreät

Tru-Spec 24/7 Tactical Pants

Tru-Spec 24/7 Tactical Pants

Tosi kivat housut. Mukavat päällä ja oikea koko on helppo löytää ja vyötärö ei mene ryttyyn kivan vyötärökuminauhan ansiosta. Vähän kun modernisoidut BDU-housut. Nämä tuntuisi kestävän käyttöä aika hyvin ja ovat todella hyvännäköset päällä.

Varusteleka taisteluhanskat, nahka/nomex

AK-kivääreiden käsittely tuhoaa useimmat hanskat

AK-kivääreiden käsittely tuhoaa useimmat hanskat

Tosi hyvät ja hyvin suunnitellut hanskat taistelukäyttöön. Aseen ja varusteiden käsittely suht’ helppoa nämä kädessä ja käsiraudoittaminen/nippusidettäminen onnistuu! Nahka on todella kulutusta kestävää, mutta nomexi nukkaantuu nopeasti. Joka euron väärti.

Mil-Tec Sports pitkähihainen paita, kosteutta siirtävä

Lusujen kanssa kannattaa käyttää teknistä paitaa

Lusujen kanssa kannattaa käyttää teknistä paitaa

Olen hehkuttanut tätä paitaa ennenkin. Tää on hiton hyvä paita sota- ja urheiluhommiin, etenkin jos sotimisessa tulee kannettua luotisuojaa päällä. Paita on mukava, toimii niin sateella kuin helteessäkin. Ainoa miinus näissä keinokuitupaidoissa on ihoon kiinni sulamisen riski jos tulee leikittyä tulella. Älä siis leiki tulella tämä paita päällä.

ESS ICE 3- suojalasit

Kunnon operaattori käyttää aina tummia linssejä

Kunnon operaattori käyttää aina tummia linssejä

Laadukkaat suojalasit kovaan käyttöön. Toimii niin pyssyhommissa kuin airsoftissakin. Olen käyttänyt omiani muutaman vuoden ja skulaa vieläkin oikein hyvin. Nice.

Varusteleka M05 Suomen hihalippu

Inttihonoria! Tätä tulee kantaa liivissä/hihassa aina kun on tekemisissä ulkolaisten kanssa. Hieno tapa kertoa omasta ylemmyydestään, kun suorittaa sata lasissa kaiken kaikkia muita paremmin.

Kirjoittaja

  • Kuva Ericistä

    Eric

Private Military Contractor – Operation POLAND

Alpha-unit preparing themselves for VIP+5 exercise in Mogadishu

Alpha-unit preparing themselves for VIP+5 exercise in Mogadishu

Poland. Damn it, I’m in Poland again.

A year back I and a few friends of mine went to explore what sort of experiences the Polish Euseca’s (European Security Academy) Close Protection Basic and -Advanced courses could offer us. Well, the course was a proper “no bullshit” experience and ever since I’ve longed to return to Poland one day.

This time we decided to aim for Euseca’s Private Military Contractor -course for which you had to have finished the aforementioned courses or optionally have some previous field experience in the military.

Enjoying our last beer in a Poznanian hipster pub before the course

Enjoying our last beer in a Poznanian hipster pub before the course.

Private Military Contractor

We had high expectations for the course. Word was that they’ll try to break you the very first day and even the manliest of men would have a tough time: body armour on 24/7 and even the obstacle course would have to be completed within six minutes. You know, the usual tough shit. Therefor I was mentally prepared for a proper good Polish army-LARP where your mind would be broken down and rebuilt and closing your eyes for longer than a blink would be prohibited.

Well, the course did not quite meet up to these exceptations because the instructors at Euseca had gone over their training methods and redone them completely: this time we mainly focused on the actual training instead of Full Metal Jacket-ish physical maltreatment in form of exercise. This was more of a positive surprise than a letdown because generally speaking learning new things is easier when you haven’t spent last four nights doing random midnight exercises.

After our arrival in Poznan we were picked up by a small bus filled with to-be operators. What was an hour long ride from Poznan to the training camp felt like a much longer time: most of us were in Poland for the first time. The passengers were fairly quiet for the ride and the air was thick with tension.

 Alpha-unit in a shooting range

Alpha-unit in a shooting range

Upon arriving the camp we found out that there would be over 25 of us – it was clear that we would be split into two units which then happened. The Alpha-unit was formed of lots of different nationalities (Finnish, Brazilian, South African, Serbian, German, Polish, Greek among others) whereas the other unit mainly consisted of Italians and Frenchies whose linguistic skills were fairly limited.

MO sharp in mind

The course began with a lecture about the shittiest countries in the world, about their problems, their history and the PMC-scene in those areas. The main focus was on particular African countries and the war zones of Middle-East.

Practicing with M4- and AKMS-rifles

Practicing with M4- and AKMS-rifles

In the noon we practiced gun handling with M4 and AKMS automatic rifles with Glock 17 serving as our handguns. During the lesson we practiced plenty of different firing positions and firing safety. Later during the week we were also taught all sort of neat tricks regarding PMC-action, how to prepare for IEDs and how to encounter suicide bombers, kidnappers and all sorts of other nasty crooks.

Evacuating the VIP

Evacuating the VIP

However most of the training focused on walking around in VIP+5 formation (diamond formation around the VIP to keep him as alive as possible), sometimes with cars and at other times under fire. This was no doubt the best part of the course. The instructors would try to ambush us with paintball guns trying to hit the VIP whereas our goal is to spot the ambusher and evacuate the VIP even at the cost of our own lives. For this simulation Euseca has reconstructed the town hall (?) of Mogadishu and its immediate vicinity in a field nearby the camp. This is where most of the course was spent in.

Dakka Dakka!!

Dakka Dakka!!

Dakka Dakka!!

We took a few trips to a shooting range during the week to try out the different firing methods we had been practicing with live ammunition. This is where I performed very well and I definitely considered it to be my strength during the course.

MEDIC!

MEDIC!

MEDIC!

One day of the course was dedicated to combat first aid, led by a Polish supermedic with a habit for chewing tobacco and constant swearing, and with a over 15 years of field experience mainly in the Iraq-Afghanistan-axis. Not only was he amazingly skilled in what he does for living but he was also a great instructor and had lots of great stories to share.

This first aid training was superb, very likely the best I’ve ever had even if compared to the courses kept by Finnish Defence Forces or the less-professional-oriented courses by the Finnish Red Cross.

CQB-War

CQB-War

CQB-War

In the latter half of the course we took some time to study close quarter battle. As I have some experience from this stuff before, I found myself thinking that this was a bit of a time wasted for the techniques we were taught seemed a bit odd to me and generally CQB-stuff is something you just don’t learn throroughly within a few hours of training. Surely some of the other fellas in the course with no previous experience might have found this educational.

Probably the intention was to just say that “you’ll be needing these skills”. I didn’t mind the CQB-training itself but if only we would’ve had a bit more time to focus on it more.

This Is The End

As the course neared to its end the last day was spent on testing whether the trainees had learnt anything during the course or not. Three test: theory, shooting range and tactical teamwork. Most of us passed all of them with ease, including me, even though I didn’t quite perform as well in the shooting as I should have. Some didn’t do quite as well as others, probably because the average evenings were mainly dedicated to talking about whores and how many of them some of the guys would buy after the course. One may find it difficult to try and focus on reading in such environment.

 PMC-course completed!

PMC-course completed!

I really liked the course and would warmly recommend it to anyone who wishes to work as PMC in crisis areas. The best part was to get to know and meet lots of other great people around the world who think of this stuff quite similarly as I do. Great guys!

Accommodation

Lounge and the wall of the dining area

Lounge and the wall of the dining area

A few words regarding the food and sleeping: it’s all included in the course price. The camp is set in a very nice farm-like envinronment of which buildings, like the windmill and bar, have been remodeled for accommodation. The set is great and reminds me of stories about the French Foreign Legion’s camp sites.

You won’t be short on food for there’s plenty of it. Three meals a day, primarily very generic Polish food with meat and fat. Coffee is available throughout the whole time and every now and then during the time off in the evenings there should be enough time to visit the moderately equipped gym they have, to enjoy sauna or go swim in the local lake.

More information

For more information regarding Euseca and the various courses they host, visit: www.euseca.com

Photography: Jarek Wolny

Product reviews

Pentagon Elgon Heavy Duty Pants

Working out the

Working out the “petatos” on the right

Damn comfortable and particularly neat looking pants for every day use. Plenty of smart features and a wide selection of useful pockets. The only problem is that they’re made by a Greek company. Pentagon also produces gear for Greece’s Defence Forces and therefor the quality standards should be pretty high but within four days of combat use a hole appeared in the pants and a seam in the crotch started to break apart, slowly but surely. Regardless, they’re still one of my favorite pants and will be used in future operations!

To quote a Greek security person: “We call it ‘petato’ which means ‘throw it away.’ “

Tru-Spec 24/7 Tactical Pants, olive drab

Tru-Spec 24/7 Tactical Pants

Tru-Spec 24/7 Tactical Pants

Very nice pants! Much like the Elgons, these are nice to wear, have lots of different sizes of which you’ll find the perfect fitting ones and the waist won’t wrinkle thanks to the rubber band within. They’re like your average BDU-pants modernized and seem to withstands lots of action – not to forget the professional looks.

Varusteleka combat gloves, leather/nomex

Handling most AK-rifles tends to wear out your gloves pretty quickly

Handling most AK-rifles tends to wear out your gloves pretty quickly

Very decent and well designed gloves for combat purposes. Gun and other gear handling is fairly easy and I found no problem cuffing someone up with these on. The leather is durable although the Nomex not so – nothing alarming though, mainly that the aesthetics suffer with time. Worth every penny!

Mil-Tec Sports long sleeve shirt, moisture wicking, black

It is recommended to use a moisture wicking shirt with body armour

It is recommended to use a moisture wicking shirt with body armour

Not the first time I write highly of this shirt: this is a pretty damn good shirt for war and sports alike, especially if you’re wearing body armour most of the time. It’s very comfy and works both in rain and sweltering heat. Some minus for the synthetic material which tends to melt onto your skin should it catch fire. So if you’re wearing this, try not to play with fire or you might have a bad time.

ESS ICE 3- protective eyewear

A proper operator always wears dark lenses

A proper operator always wears dark lenses

Quality eyewear for rough use. Works both in war and airsoft alike. I’ve been using my pair for several years now and there are barely any signs of us. Nice.

Varusteleka M05 Finnish flag patch

Finn Honour! This is to be worn in your vest or sleeve whenever working with foreigners. A great way to announce your superiority when you’re kicking ass oh-so-much harder than everyone else.

Written by:

  • Picture of Eric

    Eric

Kommentit