Riippumattoilu talvella

Tuotteet

Riippumattoilun anatomia

Riippumatto on kesällä todella näppärä ja kevyt majoitusvaihtoehto. Se menee sinne, mihin jääkäri ei uskalla, ja on todella helppo ripustaa. Talvellakin se on sitä – asiaan tosin tulee muutama lisämutta. Riippumatossa, kuten oikeastaan missä tahansa majoitteessa, on hankalaa eristää selkä kylmältä. Makuupussissa riippumatossa nukuttaessa selän puolella eriste painuu kasaan ja täten selästä tulee suurin lämpöhukan aiheuttaja. Tämän takia on tärkeää huomioida jo varusteita valitessa riittävä eriste selälle. 20 pakkasasteen lämpötilassa meillä riitti eristeeksi huopa sekä taukotakki. Solumuovipatja pitää riippumattoa näppärästi muodossaan.

Riippumaton yksi mukavuuskysymys on kaareva nukkuma-asento. Oikean nukkumiskohdan löytyminen vaatii hieman asettelua. Samoin oikea riippumaton kireyden löytäminen vaatii testailua. Riippumattoillessa on myös hartioiden tapana painua kasaan. Tätä voi korjata juurikin solumuovipatjan kaltaisella kovalla makuualustalla tai vaihtoehtoisesti ostamalla riippumaton, joka on muodoltaan kolmio ja joka kiinnittyy kolmesta kohtaa.

Tämä ohje on kirjoitettu noin -10-20 asteen pakkasissa yöpymistä varten. Tällä varustelistauksella mukavuusraja oli testiryhmällämme 20 pakkasasteessa. Selviytyminen on kyllä mahdollista viileämmässäkin. Varsinkin selän eristämistä parantamalla ja pienen tulen tekemällä voi riippumatossa nukkua hyvinkin alhaisissa lämpötiloissa. Notskia ja laavua yhdisteltäessä kannattaa kumminkin huomioida, että on tosi noloa kuolla savumyrkytykseen.

Ennen matkaa

Paikan valinta

Riippumaton paikaksi kannattaa valita kaksi sopivalla etäisyydellä olevaa puuta. Sopiva etäisyys on sellainen, jossa riippumatto ei liiaksi pääse kaartumaan siinä istuessakaan. Itse olen opetellut, että kuusi omaa askeltani on juuri sopiva etäisyys. Kannattaa löytää itselleen jokin vastaava mitta, jotta paikan löytäminen on helppoa myös pimeässä. Etäisyys voi hyvinkin olla tätä suurempi – tällöin sitä fiksaillaan kiinnitysnaruilla.

Tosi kova jätkä etsii paikan jo luontaisesti suojaiselta paikalta (esimerkiksi supan pohjalta). Tuuli on kahdesta tuulieristeestä huolimatta aina sellainen asia, jolta haluaa lisäsuojaa. Riippumattoillessa ei myöskään tarvitse pelätä vetistä maata, sillä nukuttaessa mikään kohta nukkujasta ei osu maahan.

Valmistelut

Jotta metsässä olisi kivaa, kannattaa mahdollisimman paljon tehdä jo kotona etukäteen. Yksi näistä asioista on riippumaton kiinnitysnarujen askartelu. Homma on yksinkertainen ja selitetty artikkelissa: Riippumaton kiinnitysnarun tekeminen.

Toinen helposti valmisteltava asia on kiinnitysnarujen sitominen laavukankaaseen. Idis on kiinnittää laavukankaan kulmiin narut kiinteästi, jotta leirissä on vähemmän sitomista. Kannattaa tehdä naruista tarpeeksi pitkät, jotta ne riittävät jokaiseen tilanteeseen. Samoilla naruilla saa laavuvaatteesta ja alushuovasta tehtyä hienon paketin.

Paikan päällä

Riippumaton ripustaminen

Riippumatto on hyvin yksinkertainen ripustaa. Valmiit kiinnitysnarut pyöräytetään pari kertaa puun ympärille ja riippumatto laitetaan niiden varaan riippumaan. Tärkeää ja pahaa mieltä ehkäisevää on tämän jälkeen istua riippumattoon ja pompuuttaa itseään siinä. Näin solmut kiristetään ja mahdollisesti pyllähdetään hankeen. Tässä vaiheessa tuo pyllähdys on paljon miellyttävämpi kuin kello neljältä yöllä.

Huomattavaa on pyörittää naru muutaman kerran puun ympäri: tällöin narut eivät lähde yön aikana jokaisen kääntymisen myötä laskeutumaan.

Petipaikan valmistelu

Levitä tässä vaiheessa valitsemasi eriste matolle. Eriste kannattaa asettaa siten, ettei se yön aikana pääse kääriytymään allesi. Huovan tapauksessa näppärää on jättää reunat yli matosta. Makuupussiin on helppo tässä vaiheessa asettua, mikäli se on helposti sulkeutuva ja avautuva. Itse olen tykännyt mennä makuupussiin seisaaltani ja sitten kellahtaa mattoon pitkäkseni.

Takamuksen alueelle kohdistuu suurin paine – eli suurin lämpöhukka – joten sen alle voi laittaa lisäeristettä, kuten makuupussiin mukaan otettavan Camelbakin. Mukavuutta lisää myös taukotakin levittäminen selän ja pään alueelle.

Laavun rakentaminen

Laavun rakentaminen aloitetaan virittämällä riippumaton päälle naru. Kesällä tähän voi asentaa myös hyttysverkon. Naru kannattaa ripustaa tarpeeksi lähelle riippumattoa, itse olen jättänyt noin 20-30 cm maton yläreunasta. Näin laavun liepeet ovat varmasti takapuolta alempana nukuttaessa, eikä tuuli pääse ikävästi ujeltamaan laavun ja riippumaton yläreunan välistä.

Laavukangas heitetään narun yli ja kulmat kiinnitetään maahan kiiloin. Solmittaessa kannattaa suosia alusta saakka myös rukkaset kädessä helposti tehtäviä ja helposti avautuvia solmuja. Yksinkertainen vetosolmu riittänee useimpiin tilanteisiin.

Paikan merkkaaminen

Mikäli retkeilet ihmisten läheisyydessä, on fiksua merkata laavun paikka ja sen kiinnitysnarut. Kokemuksella voin kertoa, että yöllä päälle sortuva asumus on tylsä kokemus.

Merkkaaminen on helppoa esimerkiksi pienillä valotikuilla. Laita muutama tikku riippumaan naruista ja nuku levollisin mielin. Myös aiemmin mainittu oranssi huomionaru auttaa myös synkässä yössä kiinnitysten hahmottamista.

Huomioita käyttömukavuudesta

Näppärät niksit lisäävät huomattavasti käyttömukavuutta. Tässä muutama:

  • Ota makuupussiin mukaasi aamulla puettavat vaatteet. Näin ne ovat herätessäsi ihanan lämpimiä eikä sinun tarvitse poistua pussista pukeutuaksesi.
  • Makuupussiin on kiva mennä jo seisaaltaan. Tällöin kaikki kerrokset saa aseteltua mukavasti paikoilleen ja riippumattoon istuminen on helppoa. Gore-Tex-suojan kanssa ei tarvitse pelätä lunta tai kosteutta.
  • Ripusta otsalamppusi ja muut tärkeät tavarat laavunaruun. Näin ne ovat helposti saatavilla pilkkopimeässäkin. Käytännössä kaikki, missä on lenkki, on helppo saada omasta lenkistään roikkumaan.
  • Syö iltapalasi makuupussissa. Touhutessasi saat makuupussin lämpimäksi, säästettyä hieman polttopuuta sekä hyvän mielen. Makuupussiin mukaan otettu vesi on tärkeää, kun yöllä suuta kuivaa. Lisäksi vesi pysyy tällöin lämpimänä.
  • Urinoiminen yöllä on pakkasnukkumisessa aina yhtä hauskaa. Kannattaa harkita pussihyppelyä metsässä. Kaveri voi naureskella omassa pussissaan.

Kirjoittanut: Sampsa Kuronen

Kommentit