Varustelekan kenttätestaus I: Marssi, 30.4-3.5.2010, tuotearviot

140km ja kaksi urheaa Varustelekan työntekijää. Kummat hajosivat ensin, miehet vai välineet? Alle on kasattu arviot mukana olleista vehkeistä. Lue matkan tapahtumista täältä. Katso myös koko kuvagalleria.

US ALICE Large -rinkka, rangalla, oliivinvihreä, käytetty

Pirun hyvä rinkka. Muuta ei musta tarttis sanoakkaan, mutta kuitenkin haluutte kuulla. Tarpeeksi iso, että ottaa sisäänsä kaiken mitä voi kantaa säilyttäen taistelukunnon pitkilläkin siirtymillä, pirun kestävä ja kohtuullisen mukava. Kangas ei pidä vettä rankemmassa sateessa, joten kantsii ottaa joku rinkan sadesuojus kaveriksi, tai käyttää intistä tuttua kikkaa pakata kaikki herkkä jätesäkkiin repun sisällä. Myöhemmin mainittu myös erottelee kivasti haisevat ja ei-haisevat vaatteet.

Ollakseen sotilasrinkka ja kaikkeen sotilaalliseen liikuskeluun sopiva, tämä on tosi mukava. Hyvä ranka erottaa repun selästä vähentäen hiostamista ja estää kaikenmaailman törröttävien juttujen selkään survoutumisen. Rangan alapehmuste siirää painoa kivasti pois olkapäiltä, vaikkei käyttäisi vyötäröhihnaakaan. Kun vyötäröhihnan vetää oikeen kireelle, ottaa se käytännössä kaiken painon pois olkapäiltä, voi kantaa vaikka yhdellä olkaimella. Voi siis vuorotellen lepuuttaa olkapäitä ja vuorotellen lantiota. Päätaskun läpän avaus on vähän hidasta johtuen metallisista soljista ja saattaa usein taukoilevaa harmittaa, tämä korjautuu ompelemalla väliin pikalukot. Olkahihnojen säätölukot ovat suorastaan loistavat. Nopea ja helppo säätäminen auttaa, kun reppu on todella täynnä ja sitä ei meinaa saada selästä pois tai takaisin helposti.

Reppu ei oikein pidettynä hölsky tai heilu selässä, siksi olenkin käyttänyt tätä juoksukaverina jo aika pitkään. Vaikka reppuun latoo reilusti painoa mieltä piristämään, ei se pääse lenkkeilessä hajottamaan. Joo, on olemassa mukavampiakin rinkkoja, mutta ne ei takuulla ole yhtä kestäviä, tyylikkäitä tai varsinkaan halpoja. Kun zombie apocalypse tulee, tämä on mulla selässä.

Akseli

SA hellesukka M05

Varsinkin kesällä maihareita käyttänyt tietää, että oli mitkä nönnönnöö-kalvokengät tahansa, niin kyllä ne jalkoja hiostaa, siksi kannattaakin ostaa tämmöset sukat. Allekirjoittanut on talsinut näissä sukissa aika paljon kaikenmaailman hiekkalaatikoissa ja nyt en enää muita sukkia ostakkaan. Myös puolustusvoimat tietää, että näitä kantsii käyttää kuumissa paikoissa.

Tekniset sukat siirtävät tehokkaasti hikeä pois jaloista ja sitten pääsevät ne kalvot tekemään osansa. Jos käytät kumikengän tyylisiä kenkiä jotka eivät salli jalan hengittää, on nämä silti tosi hyvä ostos, sillä kun otat kengän pois jalasta niin on sukka jotakuinkin samalla sekuntilla kuiva. Sukat on niin ohuet että eivät lisää lämpövaikutusta itse, vaan tekevät vain sukan pakollisen osan eli ovat jalan suojana kengän pahuudelta. Erittäin pitkillä marsseilla on sukka kyllä hieman ohut ja illalla on jalan nahka aika kulutettu, silloin kannattaa näiden päälle vetää vaellussukka.

Akseli

Mechanix Original Glove

Meikäläisen parhaat perushanskat. Päällikangas hengittää hyvin ja tekee hanskoista todella hyvät työhanskat, joiksi ne onkin tehty. Työkelpoisuutta auttaa myös erityisen kestävä nahkaosa ja hyvä istuvuus. Ranteiden kiristysmekanismi on toteutettu uudenlaisella ”super”-velcrolla, joka on minusta surkeampaa kuin vanha, kovassa menossa saattaa aueta. Jos olet joku ampumaharrastaja, niin älä osta näitä, siihen nämä ei ole parhaat, sitä varten on omat superkalliit superhanskat. Ampumahanskat ei tuppaa kelpaamaan oikeen mihinkään muuhun, koska eivät kestä normaalia käyttöä. Ehkä siksi nämä onkin sotilaitten keskuudessa suosittuja, nämä ovat vähän kompromissi kaiken osalta. Eli aika hyvät kaikessa käytössä ja kestävät, ei erityisesti tarkoitettu johonkin tiettyyn hommaan. Käyttöohjelapussa lukee ”Ei tulenkestävät”, ja se on oikeesti totta. Hanskan tekonahka on kumipohjaista ja sulaa sitten todella äkkiä, esimerkiksi kuumaa pakkia siirrellessä. Jos tarkoituksena on esimerkiksi tehdä nuotio, ovat BW:n nomex/nahkahanskat himskatin hyvä vaihtoehto.

Akseli

BW makuualusta

Oikeen hyvä makuualusta. Joskaan ei paras. Ollakseen taittuva ja kevyt on sakemanni tehnyt makuualustastaan todella ohuen. Ohut makuualusta ei tietenkään eristä maasta yhtä hyvin kuin paksu. Mutta hei, ei prinsessat nuku muutenkaan maastossa. Tässä on sentään tosi hyvät kantamisominaisuudet, tekee repun selkämyksestä paljon mukavamman.

Akseli

Brittiläinen Undergarment, Body Armour, käytetty

Hyvä paita. Siis oikeesti. Tekniset ominaisuudet takaavat, ettei tartte olla selkä märkänä kaupan maitojonossa tai kovemmassakaan menossa. Korkea kaulus suojaa kaulaa huonon repun hihnoilta, sirpaleliivin kaulukselta, tai muulta vastaavalta. Vetoketjun voi avata nopeaa viilentymistä varten, mutta älkää, se on tosi ruman näköistä. Pitkähköt hihat suojaavat käsiä mukavasti jos et pidä taisteluvehkeitten kanssa pitkää takkia, mutta muuten ovat makukysymys. Itse en välittänyt pitkistä hihoista kun ei pääse treenatut haukkarit oikeuksiinsa, ja lyhensin hihoja. Tässä olin tyhmä, miksi en luottanut brittiläisiin vaatesuunnittelijoihin? Lyhennetyt hihat meinaan sojottaa aika hölmösti pystyssä ja nyt näyttää siltä kuin olisin lähdössä lentoon. Onneksi ostin aika monta tämmöstä paitaa.

Akseli

US valotikku, Cyalume

Jokamiehenoikeuksiin kun ei kuulu avotulen tekeminen, on tälläinen valotikku aika moderni tapa istua leirissä ringissä kertoen kummitusjuttuja, joskaan vaahtokarkkeja tämä ei paista. Tikku antaa aikalailla valoa ja kaverin merkkaamiseen se voi olla vähän kehno, kun saattavat ne epäystävällisetkin nähdä. Siksi kaveria merkatessa kannattaa teipata tikku niin, että sen keskelle jää parin millin rako, jolloin oikeasta suunnasta katsottuna tikun näkee selvästi, mutta se ei valaise koko lähialuetta. Vinkkinä kaikille varusmiehille: kun tämän laittaa marssiessa etumaisen kaverin reppuun teipattuna, niin ei ilkeä henkilökunta nää valoa ja on aika helppo seurata kartturia pilkkopimeässäkin, mutta elkää kertoko että minä kerroin, suuttuuvat vielä.

Kenttätestin perusteella tikku palaa oikeasti tosi pitkään. Paketin lupaama 8/12H valoa riittää reilusti ja sen jälkeen teho alkaa hiipua. Merkkaamiseen tikku käy vielä reippaan parinkymmenen tunninkin jälkeen.

Akseli

Brittiläinen Windproof Smock, DPM, käytetty

Tätä tuotetta olen himoinnut jo kauan, ja nyt kun sattui minun kokoni kohdalle, niin oli pakko ottaa. Paras takki jonka olen omistanut ja mahdollisesti myös halvin. Itsessään sopii täydellisesti kevät/syksy keleille ja vuorella höystettynä talvikäyttöön. Kangas on ultramageeta! Se pitää tuulta sekä vettä, mutta hengittää hyvin. Kangas on suhteellisen ohutta, se siis sopii kelille kuin kelille ja kuivuu aika äkkiä, jos pääsee vesi yllättämään.

Hupusta en takissa kamalasti välitä, tykkää mennä repun alle ikävästi, siksi onkin tosi päheetä, että sen saa napilla varmistettua rullalle. Koska en itse huppua koskaan käytä, tein kummallekkin puolelle noin pulisongin kohdalle muutaman tikkauksen ja nyt huppu on pysyvästi särmän näköinen pystykaulus. Jos ikävä keli yllättää, voi tikkaukset repäistä ja huppu toimii taas normaalisti. Isot taskut sopivat metsäkäyttöön loistavasti, ei tarvitse usein käytettyä tarpeellista tavaraa laittaa reppuun, vaan ovat aina käsillä.

Akseli

Bundeswehr taistelijan ompelusetti

Ainoa miehinen tapa ommella. Nykyään, kun kaupasta ostaessa housut ovat jo jokin tuholainen rikkonut polvista tms, on tämä pakollinen. Tälläinen löytyy mun repusta, ja kuuluisi löytyä sunkin repusta, aina. Jotain hajoaa kuitenkin, ja sitten pitää mennä sepalus auki anoppilaan, aika noloa. Ainoa huono puoli on se, että tässä on usein vähän kehnoa harmaata paksua lankaa, kantsii korvata semmosilla langoilla joita itse tarvitsee.

Akseli

Bundeswehr Esbit-kenttäkeitin

Yksinkertaista ja toimivaa. Veden lämmitys ruokakelpoiseksi on suhteellisen nopeaa ja vaatii vain muutamia tabletteja per 0,5l. Veden keittäminen on kuitenkin aikaa vaativaa ja saattaa kovalla tuulella olla suhteellisen mahdotonta. Keitin päästää sen verran lämpöä karkuun, että kunnollinen keittäminen vaatii hyvän paikan ja paljon tabletteja. Se ei siis kovin hyvin sovellu esim järviveden juomakelpoistamiseen, mutta ruoanlaitto ja lämmitys juomakelpoisesta vedestä on helppoa.

Akseli

Helikon SFU trousers

Ainoa selkeä vika housuissa on vyötärön kiristinsolki. Solki on tehty hieman liian löysäksi eikä siis pysy liikkeessä kireällä. Jos käytät toista vyötä housuvyön päällä (esimerkiksi rinkan vyötäröhihna), painaa solki kohtuullisen ikävästi lonkkaan. Kenttätestausmarssilla jouduimmekin leikkaamaan soljet irti mustelmien välttämiseksi.

Akseli

Halpisvalotikku, 150x10mm

Valoaikaa tämä tikku antaa yhtä kauan kuin kalliimpi armeijoiden käyttämä versio. Valoteho on kuitenkin aikalailla kehnompi suhteutettuna kokoeroonkin. Sopii erityisen hyvin bilettämiseen ja synttärikakun koristeeksi tai asioiden merkkaamiseen – esimerkiksi kartan lukuun pilkkopimeässä ei teho kuitenkaan riitä.

Akseli

Britti 24h ration pack

Todella hyvä retkimuonapakkaus. Kuten jo todettua, voivat olla vanhoja eikä me muutenkaan myydä näitä syötäväksi, mutta koska työntekijä, saa niin me syötiin, onpahan teille tietoa paketista jota ihailette hyllyillänne. Sisältö on hyvä sekoitus oikeaa ruokaa ja pikaisia energiaboostereita. Ruoista suurin osa on jotain papu ja liha -sekoitusta, ihan hyvää mutta käy tylsäksi parissa päivässä. Jälkiruoat ovat suklaavanukasta lukuunottamatta siirapissa killuvia pahvinmakuisia leivoksia tai vastaavaa. Ei sillä, kenttäoloissa siirappi on aika hyvää ja saa jälkkäreistä todella paljon energiaa. Jotakuinkin kaikki paketissa on syömäkelpoista, ja jopa hiivalevitettä oppii syömään keksien päällä kun miettii miten paljon siitä saa suoloja, jotka ovat tärkeitä urheilusuorituksen aikana. Moraalinkohotussuklaata ja karkkia on paketissa tarpeeksi vähän märempäänkin aamuun, ja siihen sitä kannattaakin säästellä.

Tonnikalaa kevytmajoneesissa kannattaa välttää, ainakin jos liikkuu naisseurassa. Minulle muutamat ensimmäiset paketit aiheuttivat reipasta kaasun tuottoa. Viimeiseksi jäänyt pakkaus sen sijaan sai aikaan uskomattoman röyhtäilyputken. Mitenkään suurentelematta sai tonnikala aikaan 20 minuutin kestoisen röyhtäilyputken jossa röyhtäysten määrä oli noin 20 per minuutti. Uskomatonta mutta totta. Ikinä en enää uskalla syödä.

Akseli

Brittiläinen PLCE rinkka, DPM-kuvioitu, käytetty

PLCE-rinkassa on selvästi huomattavissa, että se on siviilirinkkojen tuottajien ja armeijan yhteistyön tulosta (lähinnä siten, että siviilipuolelta tuli rinkka ja armeijapuolelta siihen maastokuvio). Rinkka on varsin yksinkertainen rungollinen putkirinkka, johon on lyöty tilavat irtotaskut sivuihin kiinni. Tuloksena on todella tilava kantolaite, joka istuu mukavasti selkää vasten, jossa on hyvät pehmusteet, hyvin suunnitellut hihnat ja käytännölliset taskut. Sivutaskujen hienous piilee siinä, että niissä pysyy sadevaatteet, vaihtosukat, riippumatto ja ruoka helposti ja vaivattomasti saatavilla. Tämä ominaisuus on itse asiassa kullanarvoinen taukoja pitäessä, ja niitä kyllä kertyy muutama kunnon marssilla. Hyvät säätövarat ja helposti säädettävät soljet takaavat myös, että rinkka on ja pysyy juuri niissä säädöissä, joissa haluat sen olevan.

Rinkassa on sulkuläppä, josta löytyy yllättävän paljon sanottavaa. Ensinnäkin sen kiinnityshihnoissa on aivan jäätävä säätövara, eli voit pakata repun ääriään myöten täyteen, mutta remmien alle saat silti vaikka pienen porsaan vielä tämänkin jälkeen kiinni. Toiseksi siinä on tasku, johon mahtuu juuri sopivasti 3 litran juomarakko. Rakon sijainti aiheuttaa sen, että rakon juomaletku on kokoajan lievästi paineistettu, mikä puolestaan mahdollistaa mm. käsien pesun, hampaitten harjauksen tai vesisodan aloittamisen kävellessä. Uskomattoman kätevä ominaisuus, jos on päivästä toiseen aamusta iltaan liikkeellä.

Matkan aikana ainoa ongelma rinkassa oli painon jakautuminen. Valtaosa rinkan painosta on säädöistä huolimatta aina harteilla, ja hartioitten väsyminen oli marssilla rajoittava tekijä ennemmin kuin kunnon loppuminen. Tämä on luultavasti korjattavissa lisäämällä kiristettävä remmi olkahihnojen väliin, minkä itse meinaankin tehdä ennen seuraavaa reissua. On syytä mainita, että koska innostuin varautumaan vähän liikaa, oli rinkassa lähtiessä yli 30kg painoa. Kyllä sitä rinkkaa on aina vähän perseestä kantaa tuollaisilla kilomäärillä.

Kaiken kaikkiaan kyseessä on kuitenkin erittäin kestävä ja käytännöllinen rinkka, joka teki elämästä yllättävän helppoa ja mukavaa matkalla. Ehdoton moraalinkohottaja.

Arne

HAIX Airpower P3

Haixin P3 on paljon kehuja saanut, eikä turhaan. Kun menin yöllä nukkumaan, oli kainalossa ystäväni Haix, sillä hän piti jaloistani huolta niin hiekkateillä ja asfalttipinnoilla kuin soilla ja kinttupoluillakin. Yhtään kenkään liittyvää ongelmaa ei ilmennyt matkan varrella, mikä on kiitettävä saavutus 40km päivävauhdilla. Pieni voittamattomuuden tunne iski myös, kun pystyi huoletta marssimaan suon halki tai jopa kahlaamaan tarvittaessa. Sankarit ei pukeudu Haixiin, vaan Haix tekee sankareita.

Jos ei ole kalvomaihareihin tottunut, on niissä muutama huomioitava asia. Ensinnäkin niissä on yleensä, kuten Haixissa, kalvo sisimpänä pintana jalkaa vasten. Tämä tarkoittaa sitä, että 1) jos kengässäsi on mitään kiviä tai roskia, ne kannattaa pikaisesti poistaa sieltä, jottei kalvo mene rikki ja 2) koska kalvo tosiaan on jalkaa vasten, tuntuu kylmä vesi jalalla ihan kuin vesi olisi tullut läpi asti. Tästä ei kannata huolestua, vaan se kuuluu kengän ominaisuuksiin.

Huom: Jonkun verran on ollut tapauksia, joissa Haixin pohjat ovat lohjenneet. Itsellenikin on yhdessä parissa käynyt niin, mutta ei hätiä! Haixeissa on nimittäin vuoden tai kahden takuu, riippuen mallista, eikä kyseessä ole mikään Haixin ominaisuus vaan tuotantovika. Auttakaa meitä auttamaan teitä ja tulkaa kertomaan!

Arne

SA taistelijan alussukka M05

Tästä sukasta olen jo kertaalleen kirjoittanut “henkilökunnan kokemuksia” osion, mutta sanottakoon jälleen kerran, että ovat miehen valinta marssiessa. Eivät kuivuneet ihan yhtä nopeasti kuin Akselin hellesukat (joka on eri tuote, tulossa Varustelekan valikoimiin jahka tehdas saa kudottua), mutta pinta on jalalle miellyttävä, eikä näittenkään kuivattelussa montaa minuuttia mene. Pidin koko reissun ajan kahta paria jaloissa, eikä hiertymiä taikka muitakaan vaivoja ilmennyt jalkojen puolesta.

Arne

Mil-Tec riippumatto

Sekä minulla että Akselilla oli jonkinmoiset epäilykset riippumaton ominaisuuksista yöpymisvälineenä, mutta nämä osoittautuivat perättömiksi. Kyseessä on äärimmäisen kevyt ja helppokäyttöinen laite, jossa on pienen totuttelun ja sisäänajon jälkeen (laite venyy hieman parissa ensimmäisessä käytössä, ja siihen pääseminen makuupussin sisällä on aikamoinen taiteenlaji) todella mukava makoilla. Se ei myöskään ime tai säilytä vettä juuri mitenkään, verkko kun on. Kannattaa vaan pitää huoli, että osaa tehdä kunnolliset solmut, on nimittäin aika noloa tipahtaa kesken unten maahan. Vehje jää ehdottomasti vakiovarusteeksi omaan marssivarustukseen, sillä on kuninkaitten hommaa voida pitää ihan missä tahansa ja millä pohjalla tahansa päiväunet kesken marssin.

Arne

Mil-Tec vedenpitävät kantosäkit

Yksi kenttätestikonseptin synnyttäneistä ideoista oli, että vedenpitäviin kantosäkkeihin pakatut varusteet rinkassa tekisi siitä ei ainoastaan vedenpitävän, vaan myös kelluvan. Jatkoajatuksena oli, että voisi huoletta harrastaa suurempiakin vesistönylityksiä kelluvan rinkan varassa (älkää syyttäkö meitä, jos hukutte tällaisessa yrityksessä).

Noh, todellisuudessa sunnuntaiaamuna herättiin noin kolmen asteen lämmössä läpimärkinä kovassa tuulessa, joten ei oikein huvittanu enää hypätä mihinkään järveen rinkan kanssa. Havaittiin kuitenkin, ettei sellaista säätä ole olemassa, jossa kantosäkkeihin pakatut varusteet ei pysyisi kuivina repussa. Tämän lisäksi niillä saa kivasti lokeroitua varusteet reppuun, ja säkkien kahvojen ansiosta ne on melko helppo saada ulos tarvittaessa. Hiukan kun näkee vaivaa niin näistä saa hienosti vakuumipakattuja myös, mikä säästää kivasti tilaa repusta.

Matkalla oli mukana kaksi 30 litran kantosäkkiä (yksi alusvaatteille ja toinen ulkokerroksille) ja 50 litran kantosäkki makuupussille. 50 litran säkki oli kuin tehty makuupussille, mutta seuraavalle keikalle taidan mielummin ottaa kolme 10 litran säkkiä kahden 30 litran tilalle. Asiosta raportoidaan jatkotestien jälkeen lisää.

Arne

Mil-Tec Dintex kalvopuku

Näistä puvuista on muutama asiakas tullut sanomaan, että tulee olkapäistä vesi läpi. Tämä ei tarkoita, että puku olisi välttämättä huono, sillä se ei alunperinkään täysin vedenpitävä yritä olla. On syytä ottaa huomioon myös se, että repun olkainten paino väkisinkin painaa veden kalvosta läpi.

Mitään tuomiota en tästä puvusta vielä anna, sillä me ei tarpeeksi sadetta saatu osaksemme, että sen olisi tyhjentävästi saanut testattua. Takkia tuli kuitenkin jonkin verran käytettyä ja se oli leikkaukseltaan erittäin hyvä mysrkytakki: pitkä helma, korkea kaulus, jämäkkä huppu ja hyvät velcrosulut hihoissa. Tuulta se piti myös kiitettävästi ja korotti ainakin allekirjoittaneen moraalia kosteana ja tuulisena sunnuntaiaamuna. Vaikka mil-tec toisinaan herättää pientä epäluuloa, tämä vaikutti yllättävän lupaavalta tuotteelta. Tuotte odottaa jatkotestauksia, mutta alkufiilikset olivat hyviä.

Arne

Sveitsiläinen makuupussi fleece-sisäpussilla, käytetty

Tämä makuupussisetti aiheutti jonkinmoista hämmennystä matkan aikana. On ensinnäkin jotenkin hassua, ettei sisäpussi kiinnity mitenkään ulkopussiin. Ei sillä varsinaisesti mitään merkittävää käytännön vaikutusta ollut, mutta hassua kumminkin. Kun sitten pääsin makuupussiin sisälle, sisäpussi tuntui erittäin miellyttävältä ja viritelmä vaikutti oikein lämpimältä.

Konsepti vaikuttaa hyvältä, sillä se jättää hyvin eristävää ilmakerrosta sisä- ja ulkopussin välille, mutta jostakin syystä pussi ei kuitenkaan ole kovin lämmin. Hyvä puoli tässä oli kuitenkin se, että ulkopussin kastuminen ei heti haitannu sisällä makaavaa taistelijaa. En itse asiassa kärsinyt märästä ennen kuin tulin makuupussista ulos, vaikka ulkopussi oli aika perusteellisesti kastunut.

En vieläkään ihan tiedä mitä setistä sanoisi; kyllä, se oli mukavan tuntuinen ja ihan ok makuupussi, mutta toisaalta se vie todella paljon tilaa lämmöneristyskykyynsä nähden (paljoa ei voi alle 0 astetta olla ennenkun alkaa tulla paha mieli). Tämän lisäksi se on vain yksinkertaisesti vähän outo. Ei jää vakiovarusteeksi marsseille, mutta vois mökille tms olla ihan osuva valinta.

Arne

Ensiapupakkaus, pieni

Perus paikkailuun tämä setti on itse asiassa täysin kelvollinen, joskin muutama heikko piirre siitä löytyy kuitenkin. Ensinnäkin siinä tulevat desinfiointipyyhkeet ovat suorastaan liikuttavan pikkuiset. Toiseksi mukana tulevat sakset ovat auttamattoman huonot, ja kaiken lisäksi vielä todella rumat. Jos haluat leikellä laastareita tai teippiä tee se vaikka tylsällä kivellä, mutta jätä mukana tulevat sakset suosiolla kotiin. Tällä ei myöskään hätätapauksessa henkiä luultavasti pelasteta, vaan pakkaus on tarkoitettu pienten haavojen, rakkojen ja nirhaumien hoitamiseen. Kannan kuitenkin aina mukana, oli sitten retkellä tai ei.

Arne

US T-paita, kosteutta siirtävä, hiekanvärinen

My corps, your corps, hard corps, Marine Corps! Jenkkilän merijalkaväki tunnetaan kovasta menosta ja kovemmasta uhosta, ja jotta heidän taistelijoillaan olisi mahdollisimman mukava olla niin uhotessa ku mentäessä, kehitettiin heille tämä paita. Se osoittautuikin oikein hyväksi paidaksi, sillä se on mukava ihoa vasten, siirtää kosteutta tehokkaasti ja kuivuu todella nopeasti. Tämän lisäksi se on ihan mukavan näköinenkin. Hyvä valinta etenkin kelien lämmetessä.

Arne

Mil-Tec Sports alushousut, lyhyet, kosteutta siirtävät

Yksinkertaiset ja hyvät tekniset alushousut. Kunhan valitsee oikeankokoiset pöksyt itselleen, ei pitäis lahkeitten kiipeäminen nivusiin, takalistoon tai mihinkään muuhunkaan vastaavan ahdistavaan paikkaan olla ongelma. Siirtävät kosteutta tehokkaasti, ovat mukavan sileät ja hyvin istuvat ja niitä on kehuttu myös hyvän näköisiksi. Voittajapöksyt!

Arne

Mil-Tec kahden hengen teltta

Super-Iglu herätti kiihkeitä tunteitä matkalla, ja koska olemme rehellisiä ihmisiä ja hyvien puolella, sanon suoraan, etteivät ne kaikki olleet hirveän hyviä. Lauantaiaamuna heräsin siihen, että seinästä tippui kasvoille vettä. Kun käännyin toiselle kyljelle päästäkseni pois tippuvan seinän alta, kierähdin suoraan lätäkköön. Huomasimme myös, että teltan oviaukkoa ei oikeastaan saa kunnolla kiinni, sillä siitä puuttuu oviläpän ja teltan pohjan väliltä vetoketju. Onneksi hyttysverkon sai sentään täysin kiinni, mikä ei kyllä lohduttanut tasan yhtään tuulen tuodessa sadetta ovesta sisään. Kun aamulla kiemurtelimme ulos märästä teltastamme, havaitsimme kuitenkin, että teltan alus oli täydellisen kuiva. Teltan ominaisuuksia tutkiessamme havaitsimme, että pohjan todella kuuluukin pitää vettä paljon paremmin kuin päällinen. Itselleni tästä heräsi ensimmäisenä ajatus, että hitto, tässähän on onnistuttu tekemään melkoisen iso retkikulho.

On teltassa kuitenkin hyviäkin puolia: se on kevyt, hemmetin nopea ja helppo kasata, ja on se kyllä parempi kun ei mikään kevyen sateen yllättäessä. Ensimmäisen yön jälkeen se näki käyttöä reppujen suojana, eikä se siinä ollut ollenkaan turha. Vielä yksi käyttötarkoitus löytyy, johon tämä soveltuu, vaikka tuntuukin kovin väärältä näin sanoa teltasta: se on kuin tehty kasteenvangitsijaksi. Jos siis löydät itsesi selviytymistilanteesta, eikä vettä tahdo löytyä, viritä tämä pystyyn matalaan maastonkohtaan yöksi. Lattia todennäköisesti lainehtii aamulla.

Jos siis tarvitsette edullista, kevyttä ja helppoa (hyvin) kevyen kelin telttaa, on tämä varteenotettava vaihtoehto. Jos taas aiotte lähteä retkeilemään jonnekin muualle kuin Saharaan, ei tämä ole oikea valinta. Ensikerralla testissä mukana: NVA zeltbahn!

Arne

Condor Fleece Watch Cap

Perus watch-cap mallinen pipo, mutta fleecestä tehty. Sen hyviin puoliin sisältyy hyvä hengittävyys, veden hylkiminen ja se, että sen saa vedettyä todella syvälle päähän tarvittaessa. Varsinkin tämä viimeinen ominaisuus on todella miellyttävä, kun liike pysähtyy ja viileä iskee päälle. Ainoana haittapuolena on kodittomuusfaktorin rakettimainen nousu, mutta sehän tuo omaa charmiansa sekin. Hyvä välikausipipo, mutta on syytä pitää mielessä, että fleece ei ole tuulenpitävää.

Arne

Brittiläinen kenttäkeitin

Eroaa Esbit-keittimestä pääasiassa siten, että on hiukan isompi ja vakaampi. Tämän lisäksi se on messinkiä, mikä saattaa joillekin tehdä suurenkin eron, tai sitten ei. Testissä todettiin, että keitintä ei kannata laittaa puualustalle. Kuvittelisi tämän olevan itsestäänselvyys, mutta eipä se minua estänyt sytyttämästä penkkiä tuleen. Lämpenipähän ruoka hiukan nopeammin. Kokonaistuomiona erittäin näppärä laite, joka tulee kyllä kulkemaan mukana vastaisuudessakin.

Huom: Muistakaa, että pakin kahva on lämmityksen jälkeen kuuma. Itse en millään oppinut tätä, jonka tuloksena poltin käteni keskimäärin kolme kertaa päivässä.

Arne

Patriot Fleece

Tätä tuotetta ei vielä kirjoittamisen hetkellä ole meillä valikoimassa, eikä juuri tätä versiota ole enää Helikonillakaan tuotannossa, mutta tästä on paksumpi versio tulossa meillekin myyntiin samalla leikkauksella. Leikkaus tässä takissa onkin oikein hyvä, joskin aluksi se voi vaatia vähän totuttelua. Taskut on sijoitettu seuraavanlaisesti: vasemmassa olkavarressa ja kyynärvarressa, oikeassa olkavarressa, alaselässä ja kaksi rintataskua. Taskujen sijoittelu hämmensi aluksi, mutta pienen pohtimisen ja empiiristen tutkimusten jälkeen havaitsin, että ne ovat kaikki helposti käytettävissä useimpien chestrigien kanssa ja maatessa.

Tämän lisäksi kainaloista löytyy isot vetoketjusulkuiset tuuletusaukot ja erittäin hyvä ja jämäkkä huppu. Vetoketjut auki, huppu alhaalla ja kosteutta siirtävä t-paita alla takki toimii kohtuun lämpimälläkin ilman lämpöhalvauksen vaaraa. Jos taas pistää aukot kiinni, villapaidan alle ja hupun päähän, voi aika huoletta pistää menemään kunnon talvikeleilläkin. Kuten kaikki muu fleece, tämä ei tuulta taikka kosteutta pysäytä, mutta vastaavasti kuivuu todella nopeasti.

Käyttökokemusta yllä mainitusta paksummasta versioista ei toistaiseksi ole, mutta kuulopuheitten mukaan se on sama takki kaksinkertaisella fleecellä. En lähde arvailemaan miltä se mahtaa tuntua, mutta sen verran sanon, että plussakeleillä se saattaa olla melkoisen lämmin. Sitä odotellessa.

Arne

Kommentit