Varusmies Jaakko & Kertaaja Samu: Tuotearvioita

Tässä artikkelissa asiakkaan meille lähettämä kenttätestausartikkeli Condorin reisitaskusta varusmiesolosuhteissa ja lisäksi kokemuksia kertausharjoituksissa varustusta täydentävistä asusteista ja varusteista.

Tuote: Condor Drop Leg Dump Pouch – Poistunut valikoimasta

Kun kerta varustelufriikki olen ja tykkään raahata mukana joka tavaran mitä tuomionpäivänä nyt saattaisi tarvita, oli selvää että varusmiehenä en tulisi maastossa pärjäämään ilman lisäkantokykyä. Tarvitsin jotain mikä kulkisi aina mukana, ei olisi tiellä ja johon mahtuisi suurinpiirtein tasan pieni ensiapupakkaus, tupakka-aski tai kaksi, karkkipussi, sähköteippiä, nippusiteitä, hanskat, lompakko, iPod ja nessuja. Päädyin kokeilemaan Condorin reisilaukkua ja valitsin pienemmän kahdesta mallista.

11 maastoharjoitusta myöhemmin en voi kuin todeta että toimii. Painoahan laitteelle pakattuna kertyy jonkin verran, mutta käytin aina henkseleitä ja reisikiinnitys tukee jo itsessään tajuttoman hyvin. Paino ei tunnu oikeasti juuri missään. Joissain ahtaissa paikoissa, esim. ajoneuvoissa, saatta laukku ottaa hieman kiinni, mutta tämän kanssa oppii elämään hetkessä. Päältä löytyvää pikaluukkua tuli käytettyä harvoin, mutta kun käytin, oli se ainakin yhtä kätevä kuin mainospuheet antaa ymmärtää. Tavaran saa ulos ja sisään nopeasti, vaikka tuollaista tavaramäärää ei minkäänlaisessa järjestyksessä saakkaan pidettyä. Housujen reisitaskun laukku blokkaa hieman ikävästi, mutta ryhmyrinä kartan piti olla aina mukana, ja taiteltunakin kartta tulee pakosti reisitaskusta ulos, eikä sitä oikeasti juuri tarvinnut, joten reisilaukku varmisti senkin mukana pysymisen ihan vahingossa. Tuliasemiin!! Syöksyen eteenpäin!! Parin tunnin tetsauksen jälkeen oli laukku yltä, päältä ja alta hiekassa, sammaleessa, mudassa ja muissa luonnontuotteissa ja näytti hyvin pitkälti siltä, että ei tämä voi kauaa tätä kestää, tai ainakin ulkoisesti se tulisi näyttämään joltain aivan muulta tämän leirin jälkeen. No mikäpäs siinä, eihän sen ole tarkoituskaan näyttää hyvältä. Kuten yleensä, tuli sade rankka (leireillä sataa aina vähintään kerran – fakta) ja mitä kävikään, laukku näytti taas uudenveroiselta! Mikään vesitiivis laukkuhan ei ole, mutta eipä sitä sellaisena mainostetakkaan.

Kelataan eteenpäin 11 maastoharjoitusta myöhemmäksi ja päältä päin laukku on lähes käyttämättömän näköinen. Muovisessa pikaklipsissä nyt on kosmeettisia naarmuja ja PALS-lenkit vähän löystyneet käytössä (normaalia), mutta on se cordura aika ihmekamaa. Muutamista kohdista laukku on hieman sulanut, johtuen lähikontaktista kaminan kanssa, mutta tämäkin lähinnä värjääntymistä. Sisältö hieman vaihteli leiristä toiseen, onpa siellä käynyt 0,5 L limpparipullloa, RK:n lippaita, patruunalaatikoita, aurinkolasikoteloita, eri puhelimia, kompassia, kelloa ja miljoonaa muuta tuotetta väliaikaissäilytyksessä ja nimenomaan siihen se soveltuukin parhaiten. Lisäksi taskulamppu ja monitoimityökalu kiinnityivät varsin kätevästi PALS- lenkkeihin, kun tetsarin kanssa niitä on melko epäkätevää pitää vyöllä. Tämä taas näitä omakohtaisia onnekkaita sattumia.

Päätelmänä voin suositella tuotetta jokaiselle varusmiehelle/sotilaalle/softaajalle/menninkäiselle/vastaavalle, jolla on tarvetta kätevälle kohtuuhintaiselle yleislaukulle joka ei tule tielle ja seuraa aina mukana. Laukku lunastaa lupauksensa ja tulee kestämään kauemmin kuin uskaltaa toivoa. Henkilökuntakin varustettani hieman ihmetteli, mutta ei sen enempää. Eli luulisin olevan varusmiehillekin sallittu oma varuste useimmissa varuskunnissa. Suosittelen.

– Jaakko

Kertausharjoituksissa

Korpraali Samu kulunvalvonnassa. Vartiomotivaatio, moraali, sekä kahvinkeittovalmius korkealla!

Muutaman päivän syksyinen kertausreissu loka-marraskuun vaihteessa 2009, osana suurenmoista Baana’09-harjoitusta, oli hieno elämys sovelletun varustuksen osalta. Toimin harjoituksessa vartiomiehenä vartio-osastossa. Otin omasta takaa mukaan kertausharjoitukseen Mil-Tecin fleece-pipon, NVA putkikaulurin, Condorin M249-taskun täytettynä hygienia&pikakahvitarvikkeilla ja Bundeswehrin nahka/nomex-taisteluhanskat.

Tuote: Mil-Tec fleece-pipo, oliivinvihreä – Poistunut valikoimasta

Mil-Tec fleece-pipo oli omalle päälleni se miellyttävämpi valinta, sillä villainen SA-INT issue-pipo tuppasi varusmiesaikana kutittamaan niin maan pirusti. Varsinkin loppusyksyn kylmemmillä keleillä kun leiriolosuhteissa pipo tuppaa olemaan päässä jatkuvasti, olin kovin tyytyväinen kutiamattomaan valintaani. Ennen harjoitukseen lähtemistä harkitsin paria muutakin vaihtoehtoa: Condorin fleece-pipoa ja Mil-Tecin Quick Dry Cappia. Condorin pipo oli kuitenkin rakenteeltaan minulle epämieluisa, sillä sitä olisi täytynyt pitää rullattuna näyttääkseen särmältä. Toki sillä olisi tarvittaessa voinut peittää myös niskan ja korvatkin, mutta siihen tarkoitukseen otin mukaan putkikaulurin. Dry Cap olisi ollut kuningasvalinta, mikäli kertauksiin olisi sisältynyt hikiliikuntaa/taistelutehtäviä, mutta koska tiesin että suurin osa ajasta tulisi kulumaan poterossa tai kulunvalvonnassa, ei kyseiselle kevyelle pipolle ollut käyttöä.

Tuote: NVA putkikauluri, villaa
Tuotekoodi: nva-kschtzr

Vaikka saattaakin sanasta kauluri tulla lähinnä mieleen lapsuus ja lumileikit, oli NVA:n villasta valmistettu putkikauluri leiriolosuhteissa parhautta! Siinä missä kertaajakaverit alkoivat palelemaan ja suorittamaan rynkkyjumppaa, vedin itse putkikaulurin korviin asti jättäen ainoastaan silmät vapaaksi – tällä tavalla jo aikaa sitten löystyneen SA-INT poolopaidan kauluksesta karkaava lämmin ilma saatiin pysymään asustuksessa ja lämpöä sai riittämään huomattavasti pidempään. Näkyipä samalla reissulla myös rauhaturvatehtävissä toiminut hieno mies, sotilasarvoltaan majuri, joka oli myös oivaltanut putkikaulurin hienouden. Putkikauluri. KYLLÄ.

Tuote: Condor M249 100 Rnds Magazine Pouch – Poistunut valikoimasta

Condorin MOLLE-lenkein varustetun M249-ammustaskun otin mukaan, jotta sain pikakahvin valmistamiseen ja käsien desinfiointiin tarvittavat varusteet sekä muut hygieniatuotteet kulkemaan aina helposti ja varmasti mukana. Taskun kiinnitin kasivitosien etupuolelle vasemmalle rinnukselle tetsarin olkahihnaan taskun MOLLE-lenkeillä. Kaikki kannossa ollut tavara pysyi mukana, kiitos taskun läpän tiiviin velcro-sulun. Toki, jos oltaisiin ihan aikuisten oikeasti menossa koviin vartiotehtäviin, ei moista taskua voisi suositella missään nimessä, varsinkaan sissi-henkisille porukoille. Syynä on juuri taskun velcro-sulku, joka päästää todella riipivän ja kauas kuuluvan äänen kun tasku avataan. Näin kertaushengessä ei moisesta kuitenkaan tarvinnut välittää, vaikka tulihan siinä vähän pohdittua oman toiminnan nohevuutta kun vartiopaikalla sitä kahvia pakissa keitteli.

Taskussa olleet askareet:

  • Esbit kenttäkeitin, polttoaineella
  • Pikakahvia
  • Tulentekovälineet
  • Pähkinöitä
  • Käsidesi
  • Vessapaperia

Tuote: Bundeswehr taisteluhanskat, nahka/Nomex
Tuotekoodi: bw-hschkk

Bundeswehrin nahasta ja Nomex-kankaasta valmistetut taisteluhanskat olivat itsestäänselvä lisä varustukseeni – nämä hanskat kun kulkevat muutenkin aina mukana. Siinä missä ryhmäkaverit eivät saaneet varusteiden jaossa annettujen ylisuurien nahkahanskojen sormia työnnettyä edes liipaisenkaaresta läpi, pystyin itse suorittamaan kaiken askartelun aina tulen tekemisestä kännykän näppäilyyn hanskat kädessä. Nämä hanskat ovat kuin luotu leiriolosuhteisiin – kuumia pintoja ja palavia klapeja voi kosketella ilman että hanskat sulavat ihoon kiinni ja tämän lisäksi hanskat ovat niin ohuet ja hyvin istuvat, että tarkempikin näppäily luonnistuu ilman että niitä tarvitsee ottaa pois kädestä. Ainut miinuspuoli näissä hanskoissa on se että ne eivät paljon käsiä lämmitä, mutta jos lämpöä kaivataan niin siihen tarkoitukseen löytyykin sitten kunnon vuoratut nahkarukkaset!

– Samu S.

Kommentit