Varusteet testissä – Vastaanottopesäke Kesäyön marssilla

Vastaanottopesäke marssi 40 kilometriä Kesäyön marssilla 10-11.6.2010 osastolla Late, Iso-P ja Aaro. Varustetestissä kerrotaan kokemuksia marssilta sekä mahdollisia muita havaintoja.

Marssi

Marssi marssittiin vaihtelevassa vesisateessa. Iso-P:n ja Aaron partio käytti aikaa 8.5 tuntia lähinnä Iso-P:n orastavan flunssan ja huonosti istuvien kenkien vuoksi. Late otti kiritysapua verhosta ja parivaljakko käveli marssin reilussa seitsemässä tunnissa.

Mil-Tec Sports alushousut, kosteutta siirtävät

Iso-P:
Tekniset alushousut toimivat niin kuin pitää eli siirsivät kosteuden lävitse, vaikka tehtävä oli varsin vaativa näiden marssijoiden kohdalla. Ilmeisesti hanurin muodosta riippuen nämä saattavat toisilla kiristyä jalkoväliin. Tilannetta kannattaa tarkkailla hiertämien välttämiseksi. Hinta on kohdillaan eli halpaa kuin saippua. Näitä teknisiä alusvaatteita testatessa ei voi kuin ihmetellä urheilukauppojen hintoja.

Late:
Yli 0,1t painoinen paksuhko otus saapasteli kalsongit jalassa 40km ja pyöräili toisen mokoman, eikä hanurista tullut verta.

Kävelyreissun alussa satoi, joten joka paikka oli märkä. Matkan taittuessa keli kuitenkin kuivui. Kalsarit toimivat kiitettävästi eli märkänäkin pysyivät hyvin paikallaan ja tuntuivat päällä mukavilta. Suurin riemu syntyi kuitenkin sateen lakattua, kun huomasin, että housut oikeasti kuivuvat päällä ollessaan, kun taas perinteiset puuvillaiset pöksyt olisivat varmasti märät kotiin asti. Positiivisesti yllätti myös riittävän korkealle yltävä vyötärö, joten työmiehen hymy loisti tällä kertaa poissaolollaan. Hyvä istuvuus auttoi tehokkaasti hiertymien ehkäisyssä, sillä moisia ei vaativasta säästä huolimatta tullut lainkaan. Pyöräillessä alushousut toimivat myös oikein mukavasti. Ainoa ongelma oli lopulta pyörän hajoaminen.

Aaro:
Arvosana: Hyvät kosteutta siirtävät ja hiertämättömät alushousut. Vaikka testauksessa olleet yksilöt osoittautuivat hivenen alamittaisiksi, hoitivat ne tehtävänsä moitteettomasti – estivät hiertymien synnyn marssitestissä täysin. Rennommassa menossa oikea kokovalinta lisää käyttömukavuutta entisestään.

BW Taistelijan kenkä 2000

Iso-P:
Hinta-laatusuhde on kengässä kohdallaan, mutta omalle leveälestiselle jalalleni en ole saanut kenkää sopimaan. Kävelin kenkiä sisään n. sata kilometriä ennen Kesäyön marssia, mutta marssilla jalat kuitenkin korkkasivat ja marssin loppuosa oli melkoista harmitusta. Totesin lopulta, että perinteisen kapealla saksalaisella lestillä tehtyjä kenkiä ei vain saa sopimaan takajalkoihini. Pikkuvarpaat saivat suurimmat vauriot, minkä lisäksi sain hengittävistä verkkopohjallisista massiivisen rakon vasempaan kantapäähän. Vauriot saattavat johtua myös osittain kollegalta kopioidusta jalkojen teippauksesta.

Marssin jälkeen luovuin teippauksesta, käytän vain SA-Int-mallista tuplasukkajärjestelmää sekä ostin kalliimmat ja hyvinistuvat varsikengät. Sen jälkeen ongelmia ei ole ollut ja jalat kiittävät.

Kenkää valittaessa tärkeintä on aina sopivuus omaan jalkaan ja lisäksi kehotan kokeilemaan marsseille tuplasukkia. Jos BW:n kengät tuntuvat omaan räpylään sopivalta, suosittelen, sillä kenkä on huokea sekä tuntuu laadukkaalta ja hyvin tehdyltä, joskin painavalta.

Varsikenkien etsimisestä leveälestiseen jalkaan ja erilaisiin käyttötarkoituksiin on tulossa laajempi tarina myöhemmin.

Bundeswehrin jääkärireppu

Aaro:
Arkipäiväisessä käytössä tämä reppu on todella toimiva ja kustannustehokas ratkaisu. Tästä innostuneena halusin ylittää repun alkuperäisen käyttötarkoituksen rajat, ja pakata reppuun Kesäyön marssin sotilassarjan varustuksen (10kg), lisättynä pisimmän reitin arviodulla vedenkulutusmäärällä.

Jo noin kymmenen kilometrin etenemisen jälkeen oli ilmeistä, että jääkärireppu ei välttämättä kuitenkaan ole optimaalinen varuste tällaiseen kilpailutapahtumaan. Kun kantolaitteeseen kertyy painoa 15kg->, olisi mielestäni painon syytä kohdistua tasaisesti hartiaseutuun ja lannevyön kautta vyötärölle. Jääkärirepun kanssa päästään tässä toki oikeille poluille, sillä repusta löytyy lannevyö, mutta itse olkahihnat kapeutensa vuoksi kohdistavat painon hyvin kapealle osalle hartiaseudusta. Tällä kertaa hartiat jumiutuivat repun vuoksi matkan aikana; toki loppumatkasta jalkojen jumiutuminen alkoi hiljalleen tasapainottaa tilannetta.

Jääkärireppua tulee mielestäni käyttää juuri siihen, mihin se on tarkoitettukin, eli pääasiassa alle 5kg lastien kantoon päivän sisäisillä reissuilla.

Iso-P:
Käytän reppua päivittäisessä pienen tavaran kuljettamisessa. Reppuni on ilmeisesti jotain aiempaa versiota, sillä siinä ei ole lantiovyötä ja kaikki hihnat ovat nahkaa sekä soljet metallia. Reppu tuntuukin ns. ikuiselta. En kuitenkaan välttämättä ottaisi tätä reppua pitkälle marssille tai partiotaitokilpailuun, vaan pitäisin sen päivittäisessä arkikäytössä.

Bundeswehrin Taistelijan rinkka

Iso-P:
Käytin Bundeswehrin reppurinkkaa marssilla ja totesin taas sen olevan soveliaampi vuorokautta pidemmille keikoille. Partiokisoihin ja marsseille parempi vaihtoehto olisi esim. Condorin päiväreppu. BW:n rinkan ominaisuudet ruoditaan tarkkaan Varustelekan sivuilla ja ainoat huonot puolet, joita parin vuoden käytön jälkeen kokenut ovat hajonnut vetoketjun vedin ja olkahihnojen lukkojen luistaminen hihnojen kastuttua sateesta, hiestä, kyynelistä, epätoivosta jne.

BW:n taistelijan rinkka on sopiva parin kolmen päivän retkillä ja lisäksi käytän sitä metsästäessä, jolloin mukana on paljon henkilökohtaiseen huoltoon käytettävää tavaraa. Kerran samoilin BW:n rinkan kanssa viikon Lemmenjoella ja totesin, että reppu ei ollut omiaan näin pitkällä vaelluksella. Yli 25 kilon paino ml. teltta, Trangia, makuupussi ja –alusta alkoi olla mukavuuden puolesta kantojärjestelmälle liikaa, vaikka selkätaskuun taiteltu telttapatja helpottaa hieman kantamista.

Harrastaja tarvitsee erilaisia reppuja ja rinkkoja ja tämä on hyvä lisä arsenaaliin. Itse käytän päivittäisessä tavaran kuljettamisessa BW:n jääkärireppua, partiotaitokisoissa mahdollisesti tulevaisuudessa Condorin päiväreppua, hieman pidemmillä retkillä BW:n taistelijan rinkkaa ja vaelluksilla Savotan putkirinkkaa.

Bundeswherin Gore-Tex –sadeasu

Kuvassa on marssilla käytetyistä varusteista tekninen t-paita ja BW sadeasun takki. Kuvassa on myös BW:n vanhemman mallin taisteluvaljaat, joilla reserviläismallin M91-housut saa pysymään ylhäällä. Mil-Tec-alushousut ja marssijan kasvot on rajattu kuvasta hygieniasyistä.

Iso-P:
Henkilökohtaisesti en pidä kalvoasusta metsällä tai vaelluksella, koska kalvoasussa tulee yleensä kuuma liikuttaessa. Normaalina asuna pidän joko vaellusasua tai maastopukua, jonka päälle laitan sateella erillisen sadeasun. Tärkein pointti onkin, että tämän sadeasun tulisi olla kalvotettu, jolloin se hengittää. Armeijassa tuli hikoiltua kokokumisessa maastosadeasussa aivan tarpeeksi.

Marssilla käytin BW:n sadeasua teknisen t-paidan kanssa ja asusteet olivat sateisissa olosuhteissa hikoiltaessa niin mukavat kuin mahdollista. BW rinkasta löytyy sadeasulle näppärä tasku.

Aaro:
Puku hoitaa hommansa sateessa eli ei päästä vettä sisään ja hengittää.

Suosittelisin aina etukäteen pohtimaan, mikä milläkin käyttökerralla on tärkein sadeasun elementti. Mikäli käytät sadeasua tuntikaupalla paikallaan kykkimiseen, erityisesti samalla välillä maassa maaten, niin luotan selkeästi enemmän vanhakantaisten sadeasujen toimivuuteen. Tällainen traditionaalisen sadepuvun käyttötilanne tulee usein vastaan mm. kyttäysmetsästyksessä. Mikäli kuitenkin ajattelit oikeasti liikkua sadeasun kanssa, niin tällä asusteella pysyt tavallista sadeasua paremmin kuivana ja vältät lämpöhalvauksen.

Sateisella kesäyön marssilla BW-sadeasu osoitti jälleen toimivuutensa. Teitä ja leveitä polkuja hyödyntävissä marssiolosuhteissa sadepuvun housut kannattaa unohtaa kotiin, ja luottaa sadetakin vettä pitävään sekä hengittävään voimaan. Erityisesti tällaisissa toimintaolosuhteissa tavallisen sadeasun käyttö voi olla painajainen, mutta Gore-Tex –sadeasulla meno muuttuu suorastaan mukavaksi. Tällöin huomion voi kohdistaa sateen manaamisen sijaan kanssakilpailijoiden sadevarusteiden ilkkumiseen.

Tuote loppu – US T-paita, kosteuttasiirtävä, hiekanvärinen

Iso-P:
Aivan päällikkö t-paita! Koko partiolla oli tällaiset aluspaitoina ja paita sai todella positiivisia kommentteja. Paita tuntui iholla kuin kuivalta puuvillaiselta t-paidalta, vaikka oli suurimman osan matkaa hiestä läpimärkä. Paita ei myöskään hiertänyt repunviilekkeiden alla kuten jotkut tekniset t-paidat. Hinta/laatu-suhde on tässä paidassa enemmän kuin kohdillaan. Paita ei myöskään ala haista ihmiselle pidemmissä koitoksissa, kuten jotkut tekniset paidat. Ostaessa kannattaa huomioida, että koot ovat reiluja.

Late:
Hankintaketjun viestintäkatkoksista johtuen paidan kokoon oli livahtanut pari x:ää liikaa L:n eteen (huom. reilut koot). Tästä huolimatta asuste toimi varsin hyvin vesisateessa ja senkin jälkeen. Tässäkin tuotteessa eniten ilahdutti puuvillaista paitaa tehokkaampi kuivuminen, eikä perinteistä sateen jälkeistä kylmän-kostean-kalseaa oloa päässyt tulemaan. Myöskään saumoista ei ollut hiertymien aiheuttajiksi.

Aaro:
Tämä t-paita kuuluu varusteisiin, joiden parhaat puolet tulevat esiin käytössä.
Kun ensimmäistä kertaa sain uutukaisen kappaleen käsiini, kieltäydyin pukemasta sitä päälleni – jostain syystä vastavalmistetun paidan teollinen ominaistuoksu ei kiitettävästi kombinoinut tämän toimistotyöntekijän deodorantin kanssa. Paidan peseminen ennen ensimmäistä käyttökertaa ratkaisee tämän ongelman täysin.

Erityisesti pitkillä marsseilla ja vaelluksilla kosteuden poistuminen alusvaatekerroksesta on erinomaisen hyödyllinen ominaisuus, mikäli vilustumista ei ole suunniteltu matkaohjelmaan. Nopeatempoisen keskipitkän siirtymän olosuhteissa Kesäyön Marssilla paita selätti sadekelin olosuhteet erinomaisesti, ja jätti maastopuvun ja sadeasun alla hionneelle miehelle koko 40km matkan ajaksi lämpimän ja kuivan tunteen ihoa vasten. Tämän paidan parhaita puolia on sen huomattavasti tavallista teknistä t-paitaa sileämpi ja pehmeämpi pintamateriaali, joten se ei tavallisen teknisen t-paidan tapaan aiheuttanut marssikantamusten kanssa hiertymiä. Näin ollen paitaa voi suositella erinomaisena aluspaitana kaikenlaiseen kuntoiluun – huippuvaruste reissuille, joissa kantamuksena on rinkka tai reppu.

Kommentit