Operation Red Herringin tuotearviot

Tässä artikkelissa käytetyistä varusteista on kirjoitettu oma kiinnostava matkakertomuksensa.

Turon arviot

Norjalainen verkkopaita, käytetty – Poistunut valikoimasta

Tämä oli reissun positiivinen yllättäjä. Isosilmäinen verkkopaita epäilytti, mutta on itseasiassa ominaisuuksiltaan loistava. Vaikka olinkin koko ajan läpimärkä, runsaan kokoiset ilmataskut pitivät lämpöisenä ja paita vieläpä kuivui puuvillaisuudestaan huolimatta tosi nopeasti. Ensituntuma kyseisestä verkkopaidasta nahkaa vasten on ehkä hieman epämiellyttävä, mutta kankaaseen tottuu todella nopeasti. Yöllinen yhdistelmä norjalainen verkkopaita ja brittiläinen windproof smock oli voittamaton, eikä edes jatkuva melominen saanut verkkopaitaa tuntumaan ikävältä. Todella hyvä aluspaita.

Brittiläinen aluspaita, “Norgie”, oliivinvihreä, käytetty – Poistunut valikoimasta

Tässäpä on tuote, jonka otin mukaan, koska olin ihan varma, ettei se sovellu mukaan reissuun, jossa kastutaan varmasti. Olin tavallaan oikeassa. Kaikkihan tietävät, että puuvilla on loppujen lopuksi aika huono alusvaatemateriaali, ainakin jos meinaa tavalla tai toisella kastua. Odotukset eivät olleet korkealla, joten norgie yllättikin parilla tavalla. Ensinnäkin paita on kuivana todella mukava päällä. Sen sisäpintaa tuntuu hyvin samanlaiselta kuin froteekangas. Froteenomaisuus antaa norgielle itseasiassa aika pyyhemäiset ominaisuudet, eli se ottaa vettä sisään kohtuu tehokkaasti. Tästä johtuen molemmat norgieni olivat varsinkin loppumatkasta lähinnä pyyhkeen roolissa. Toisaalta sisäpinnan muhkuraisuudesta johtuen norgie lämmittää kosteanakin jonkin verran paremmin, kuin tiheäkuteinen puuvilla yleensä. Tämä on sateen sattuessa hyvä asia, koska paitaa on todella vaikea puristaa kuivaksi. Kuvittele puristavasi kuivaksi paksua froteepyyhettä. Ei ole helppoa. Kuivumisessa kestää kauan tässäkin tapauksessa, ja varsinkin ihoa vasten inhottavalta märkinä tuntuvat kaulus ja hihansuut ovat vielä tälläkin hetkellä kosteita. Mikään Hollantilainen T-paita tämä nyt ei kuitenkaan ole ihan jo kankaan huokoisuudesta johtuen.

Brittiläinen Soldier 95 maastopuku kenttäpuserolla, DPM, käytetty

Tämän puvun ominaisuuksia on ylistetty monessa paikassa moneen kertaan, siispä keskityn vesielementtiin. Käsittelin pukuni Revivexillä, mutta tämän testaaminen on vielä vaiheessa, joten en keskity nyt niinkään siihen. Lyhyt maininta asiasta tuonnempana. Soldier 95 maastopuvun kangas on todella kevyttä ja mukavan ilmavan tuntuista kosteanakin. Lisäksi se kuivuu poikkeuksellisen nopeasti. Hitaammin kuivuvia kohtia ovat luonnollisesti taskut ja saumakohdat, mutta tämän merkitys toimintakyvyn säilyttämisen kannalta on toisarvoista. Puku soveltuu mainiosti Suomen kesään ja kun kaveriksi ottaa vielä windproof smockin, on niskassa hyvä pintakerros lähes koko vuodeksi.

Brittiläinen Windproof Smock, DPM, käytetty

Vaikka kyseessä onkin tuulen- eikä vedenpitävä takki, kestää windproof smock jonkin verran roiskevettäkin. Harkitsin takin Revivexaamista, mutta tulin siihen tulokseen, että sadevaatteet on erikseen. Merelliseen ympäristöön windproof smock sopii hienosti. Kangas on kevyttä märkänäkin, kuivuu nopeasti ja, mikä parasta, tuulensieto-ominaisuudet ovat hyvät vaikka takki olisikin kostea. Hengittävyys kärsii hieman takin kastuttua, mutta voittaa silti minkä tahansa puuvillakankaisen vaatteen. Hupun manipuloitavuus on hieno ominaisuus, jos esimerkiksi hyinen takatuuli puskee niskaan.

McNett Revivex-tekstiilikylläste, 237ml

Tämän testaaminen on vielä vaiheessa, joten tarkempia tietoja seuraa perästäpäin. Kuitenkin purkki sisältää ymmärrettävät käyttöohjeet, joten sen kanssa ei tullut ongelmia. Käytin Soldier 95 – pukuni kyllästämiseen manuaalisinta vaihtoehtoa, eli käsipesua ja silitysrautaa. Helppoa, joskin hieman aikaa vievää. Roiske- ja kevyttä sadevettä vaatteet hylkivät kohtalaisen tehokkaasti, mutta jos vaate kerran kastuu läpi, eikä pääse kunnolla kuivumaan, heikkenevät vedenhylkimisominaisuudet selkeästi. Vaatii jonkun verran lisätestausta.

Mil-Tec vedenpitävä kantosäkki

Näitä säkkejä on testailtu ja todettu hyväksi jo useaan otteeseen, mutta halusin ottaa tähän näkökulman ympäristöstä, jossa säkki joutuu alttiiksi kosteudelle 24 h vuorokaudessa. Säkkiä sulkiessa kannattaa taitoksia olla vähintään kolme kappaletta, jotta säkki kestää varmasti upottamisen. Vähemmillä taitoksillakin pussi saattaa vaikuttaa vedenpitävältä, mutta pitkäkestoinen upottaminen osoittaa veden alkavan hiljalleen löytää tiensä säkkiin. Oikein käytettynä säkki selviää kunnialla meriolosuhteissa, ja mikäli minulla olisi ollu kuivia vaatteita olisin huoletta pitänyt niitä kyseisessä kumipussissa. Kuitenkin nopeat muutokset ilmanpaineessa ja lämpötiloissa sekä jatkuva kosteus aiheuttivat jonkin verran kondensiokosteutta säkin sisälle ainakin kerran matkan aikana. Tämä oli valitettavaa, muttei liene korjattavissa, ellei nyt jotain silikageeliä ala kasseihinsa survomaan.

Mil-Tec vedenpitävä kaulapussi

Kaulapussille tein tulikokeen vahingossa kipatessani ympäri kaikki tavarat taskuissa. Jokusen minuutin uintiretki kajakkia hinaten todisti kaulapussi olevan ihan oikeasti vedenpitävä. Sisällä ei ollut pisaraakaan vettä. Toinen seikka, jonka panin merkille retken aikana, oli pussin huurustuminen iltasella. Aikani tihrusteltuani lopetin puhelimen käyttämisen pussin sisällä. Lisäksi merivesi jätti pussin pintaan kevyen kalvon, joka kyllä pienellä norgie-hankaamisella selveni. Oli miten oli, pussi lunasti lupauksensa, ja oikein käytettynä saattaa pelastaa käyttäjänsä kalliilta kirouksilta.

SOG Seal PUP M37 – Tilapäisesti loppunut

Kuvittelisi, että jenkilaivaston erikoisjoukkiolle suunniteltu veitsi pärjäisi meriympäristössä aika hyvin, ja niin se pärjääkin. Uitin veistä tarkoituksella melko huolella, enkä auringossa kuivattamisen lisäksi tehnyt veitselle mitään huoltotoimenpiteitä koko matkan aikana. Itse terässä ei matkan jälkeen näkynyt häivähdystäkään ruosteesta. Teksturoitu muovikahva on myös ideaalinen käyettäväksi märkänä. Ote pitää ja tuntuma säilyy. Nailonkotelon napit tai renkaatkaan eivät ottaneet ruostetta kuin aavistuksen, joka sekin lähti pois kevyesti pyyhkäisemällä. Kotelo kuivui nopeasti, eikä veitsen koteloiminen arveluttanut yhtään. Tämäkin on laatutyötä ja tekee sen minkä lupaa.

Arne: ”Itselläni oli sama puukko mukana, enkä voi kuin yhtyä Turon puheisiin. Minulla oli kylläkin puukko mukana norjanmatkalla kesäkuussa, jolloin se otti jonkin verran ruostetta pintaansa jatkuvan kosteuden ansiosta. Retken jälkeen pyyhin silikoniöljyllä ja paperilla pahimmat ruosteet pinnasta pois, mutten kamalan huolellisesti. Näin huomasinkin kajakkiretkellämme vanhojen ruostekohtien uusiutuneen suolaisen veden ansiosta.

Ruostetta oli tästä huolimatta hyvin vähän, eikä se pureutunut syvälle terään. Hieman huolellisempi jälkihuolto CRC:llä teki veitsestä kuin uuden, mutta on syytä muistaa, että ”ruostumaton teräs” on vähän harhaanjohtava nimitys, sillä kysen on oikeastaan heikosti ruostuvasta teräksestä. Ruostumattomasta teräksestä tehtyä työkalua kannattaa myös huoltaa säännöllisesti.”

Hollantilainen sadeviitta, DPM, käytetty – Poistunut valikoimasta

Jos meinaat mennä seisoskelemaan vesisateeseen, on tämä loistava sadeviitta. Jos meinaat mennä melomaan vesisateeseen tai meinaat käyttää tätä laavuna majoittuessasi vesisateeseen, ota joku toinen sadeviitta. Melomiseen tämä ei sovellu ollenkaan. Jos et laita nappeja kiinni, heiluu koko laitos holtittomasti ympäriinsä. Jos laitat napit kiinni, kauhoo sadeviitta kaikki aallot sisään ja jalkovälisi kostuu. Jos keksit laittaa napit kiinni kyynärtaipeen kohdalta, toivo että sinulla on pienemmät käsivarret, kuin minulla. Myöskään laavuksi riippumaton ylle tämä ei sovellu, koska se on liian pieni. Ihan kivan laavun maata vasten tästä kyllä saa. Perkeleen hyvä sadeviitta tämä on, koska vesi ei tullut läpi mistään mistä se ei olisi saanut tulla, eikä hikeäkään nyt ihan liikaa puskenut. Eipä vaan oikein sovellu melomiseen tai riippumattoiluun.

Hollantilainen makuupussi, kesämalli, käytetty – Poistunut valikoimasta

Suomen suveen saumattomasti sopiva kesäpussi. Ensimmäisenä yönä menin brittiläinen viidakkopussi mielessäni verkkopaita päällä pussiin ja täytyy sanoa, että paikoitellen tuli hieman hiki. Seuraavana yönä vetelin paljaalla, eikä lämpö enää vaivannut. Lämpötila yöllä oli kuitenkin vain aavistuksen kahdenkymmenen alapuolella.

Vaikka makuupussini onkin pitkää mallia, toimi se aivan normaalimittaisen pussin tapaan. Jalkopäässä säilyttelin tilanteen salliessa joitain alusvaatteita, jotka oli sitten aamulla mukavampi pukea päälle. Pituutta tuli myös hyödynnettyä toisen yön hyttyshyökkäystä karatessa. Vaikka pussissa on oikeasti todella kätevä hyttysverkkosysteemi, ei sitä jaksanut alkaa keskellä yötä virittelemään. Vinkki onkin herkistellä se ennen nukkumaanmenoa, jos arvelee joutuvansa ilmahyökkäyksen kohteeksi. Joka tapauksessa pussi on niin hengittävä, ettei minulla ollut mitään ongelmia hengittämisen tai hikoilun kanssa, vaikka olin kokonaisuudessani kotiloitunut pussiin.

Hengittävyyden lisäksi pussi myös kuivuu aika nopeasti, eikä itseasissa tunnu ihan kauhean inhottavalta kosteanakaan. Molempien päiden ollessa märkiä löytyy pussista tilaa vaihtoehtoisille asennoillekin. Koko on nimittäin normaalivartaloiselle herralle sopiva, ja kunhan muistaa, että vetskari on sivussa eikä päällä, on nukkuminen tosi mukavaa. Kysymyksiin kuinka pitkälle syksyyn tämän kanssa pärjää ja kuinka kivasti tämä toimii sisäpussina vastaillaan sitten joskus myöhemmin.

Hollantilainen t-paita, oliivinvihreä, käytetty – Poiustunut valikoimasta

Jos meinaat kastua, laita päällesi joku toinen paita. Tämä on 95% puuvilla ja 5% elastaania ja jopa puuvillapohjaiseksi vaatteeksi kuivuu todella hitaasti. Elastaanin funktio tässä paidassa on täysin ulkonäköön perustuva. Paidan on tarkoitus istua tiukasti. Urheilu- tai retkeilykäyttöön en pysty tätä suosittelemaan. Ihan vaan t-paitana esimerkiksi arkikäytössä tämä on ihan mukava ja varmasti hintansa väärti. Paskapaperina täysin lyömätön, ja vaikka helmasta leikkaa parikymmentä senttiä pois, toimii vielä ihan kivasti paitanakin.

Hollantilainen kompressiopussi, pieni, DPM, käytetty – Poistunut valikoimasta

Hollantilainen kesämallin makuupussi menee tähän pienellä vaivalla ihan kivasti. Pussi on kompakti, mutta kompressio-ominaisuudet ovat ainakin Hollantilaisen kesäpussin kanssa aika huonot. Tämä ei myöskään pidä vettä yhtään, mutta jos etsit kevyelle kesäpussillesi ihan vaan suojapussia, niin tämä on ihan jepa.

Brittiläinen naamiovärisetti peilillä, käytetty – Poistunut valikoimasta

Setin sisältämät kolme väriä ovat kaikki koostumukseltaan hieman eri tuntuisia. Musta tahmeaa kiteisen tuntuista tahnaa, vihreä todella sitkeää liimaa ja ruskea jotain siltä väliltä. Värit levittyvät kuitenkin ihan kivasti ja peittävät todella hyvin. Värit ovat lisäksi uskomattoman säänkestäviä. Uiminen, naaman hankailu, vesisade ja tuuli eivät vajaan vuorokauden aikana oikeastaan juurikaan vaikuttaneet sotamaalauksiin. Tökötti ei siis myöskään hikoilun vaikutuksista välitä. Aurinko ei tunnu naamassa kauhean erilaiselta tökötin takia, eikä rusketusraitoja tullut. Itse laatikko ei ole vedenpitävä, ja peili hieman kärsi merivedestä, mutta värit eivät olleet moksiskaan. Lisäksi, kun laatikko on tyhjä, voi ostaa tuubilliset kemexiä ja täyttää sen uudestaan!

Bulgarialainen veshmeshok kärsimysreppu, ikävä, käytetty

Tämän hassun repun otin mukaan ihan hetken mielijohteesta. Veshme päätyi lopulta ruokarepuksi, koska kaikki ruokani oli tavalla tai toisella yksittäispakattua. Mikään optimaalinen kantoväline tämä ei tietenkään ole, ja itse kannoinkin sitä mieluiten olkalaukku-henkisesti molemmat hihnat saman olan yli. Lyhyitä piknikkejä tämä selässä tekee sen sijaan ihan mielellään. Suunnaton yllätys oli, kun toisena aamuna heräsi läpimärkänä veshmeshokin lojuessa puiden alla vesisateessa lähes kuivana! Pinnassa oli lammikoituneita vesialtaita ja paikoitellen reppu oli kastunut läpi asti, mutta lähes kaikkien sisäpuolelta löytyneiden pakettien pinnat olivat kuivia. En tiedä onko kyseessä joku superyksilö vai ovatko kaikki reput samanlaisia, mutta oli niin tai näin, enpä olisi uskonut.

Suunto A-10 laattakompassi

Ominaisuuksiltaan ihan hyvä peruskompassi, jonka neula liikkuu miellyttävän vikkelästi. Tämä on helppolukuinen ja mukava käyttää. Syy miksi haluan mainita tämän melko tavallisen kompassin tässä artikkelissa, liittyy sen merikelpoisuuteen. Kävin nimittäin tämäkin laite taskussani uimareissulla, eikä se siitä hirveästi tykännyt. Matkan edetessä huomasin taulun huurustuneen aika lailla. Mitään ilmakuplia tai muuta ei näkynyt ja neula liikkui ihan normaalisti, mutta en usko laitteen kestävän pidempää altistumista vesielementille. Hetken kuivattelu auringossa kylläkin hävitti höyryt lasin sisältä.

Ticket to the moon hammock

Tästä oivasta nukkumavekottimesta ei oikeastaan ole muuta sanottavaa, kuin että se kestää ihan hyvin merivedestä kastumistakin ja kuivuu tosi nopeasti. Se on myös helppo kuivattaa melkein missä tahansa, kunhan vain kiinnittää sen päistään johonkin tuuliselle paikalle tai laittaa vaikka kalliota vasten aurinkoon makoilemaan. Suosittelen saaristossa ramppaaville. Varoituksen sana: Vaatii hieman totuttelua. Ensimmäisen eikä toisenkaan yön perusteella ei kannata hylätä, koska tässä nukkuminen on omanlaistansa hommaa, jonka oppimisessa menee hetki. Opettelu kannattaa, koska on sen jälkeen aika pirun mukavaa nukuskella menemään.

Arnen arviot

(näihin arvioihin sisältyy myös käyttökokemuksia alkukesän norjanreissuilta)

Mil-tec jenkkimallin viidakkomaiharit, mustat – Poistunut valikoimasta

Kävin hieman ajamassa näitä sisään viikonloppureissulla Nuuksioon ennen varsinaiseen kenttätestiin lähtemistä. Ensivaikutelma oli kaiken kaikkiaan melko positiivinen: kevyt kankainen rakenne vedenpoistoaukkoineen varmistavat hyvän hengittävyyden, ja kengän istuvuudessakaan ei ole pahemmin valittamista. Kengän sisäpuolen nahkaosien viimeistely on ainakin minun parissani kylläkin hieman hätäisesti tehty, ja mukana tulevat pohjalliset ovat vitsi, mutta nämä seikat on helppo korjata sisäänajolla ja uusilla pohjallisilla (muun muassa Player pohjalliset sopivat näihin oikien hyvin).

Saaristoreissulla havaittiin, että kengillä on yksi heikkous, joka kärjistyy etenkin suolaveden kanssa tekemisiin joutuessa; metalliosat ruostuvat. Tämä kuitenkin tapahtui hieman hämmentävällä tavalla, sillä ruostuminen ei ollut johdonmukaista. Jotkut nauhojen silmistä tuntuivat olevan terästa toisten ollessa nähtävästi messinkiä. Kumma juttu. Ruostuminen ei kuitenkaan toistaiseksi ollut sitä tasoa, että se olisi kengän käytettävyyteen vaikuttanut.

Kaiken kaikkiaan nämä ovat oikein näppärät kesäkengät, jotka soveltuvat hyvin lämpimiin ja kosteisiin olosuhteisiin. Hintaluokkassaan nämä ovat laadukkaammasta päästä.

Trekmates Trekker pants, oliivinvihreät – Poistunut valikoimasta

Norjassa en käyttänyt 150 km marssin aikana muita housuja kuin näitä, vaikka minulla parit varahousut olikin mukana. Ensisijainen syy tähän oli se, että sulavilla lumikentillä kulkiessa upposimme välillä polviin asti lumeen, jolloin lahkeet pääsivät ikävästi kastumaan. Muiden housujen kanssa tämä olisi harmittanut, mutta nämä kuivuivat niin nopeasti, ettei kastuminen ollut ongelma. Tämän lisäksi kankaan keveys ja tuulenpitävyys olivat hyvä yhdistelmä Pohjois-Norjan vuorilla, jossa aurinko lämmitti tehokkaasti, mutta tuuli saattoi olla hyytävä.

Jotakin valittamistä näissäkin kuitenkin on. Kangas on ensinnäkin niin kevyttä, että se ei hirveästi kulutusta kestä, ennen kuin menee puhki. Tämän lisäksi kaikki housujen saumat ovat yksinkertaisia ja täten melko herkkiä purkautumaan. Itseltäni on purkautunut toistaiseksi sekä haaroista että molempien reisitaskujen alareunasta saumat. Olen kuitenkin omin pikku kätösin ommellut nämä kiinni, eikä niistä ole ollut vaivaa enää sen jälkeen.

Kajakkiretkelle housut soveltuivat hieman paremmin, sillä siellä niihin ei kohdistunut yhtä paljon kulutusta, kuin vuorilla kävellessä, minkä lisäksi niiden kuivumisnopeus oli erittäin kiva ominaisuus rannikko-olosuhteissa.

Brittiläinen Soldier 95 parka, ripstop, DPM, käytetty – Tilapäisesti loppunut

Tätä olen itse asiassa käyttänyt jo pari vuotta erinäisillä vuoristoretkillä ja olen yhä sitä mieltä, että se on yksi meidän aliarvostetuimpia takkeja. Takin ominaisuuksiin kuuluvat erinomainen leikkaus, erinomaiset taskut, ”kanadanapit”, tuulenpitävä kangas ja nostettava kaulus. Kankaan ”krepattu” rip-stop rakenne tekee vielä sen, että se kuivuu hyvin nopeasti. Tämän lisäksi koko komeus maksaa vaivaiset 15 €. Aika jees.

Tämä on yksi niitä takkeja, jotka melkeinpä poistavat päivärepun tarpeen taskukapasiteettinsa ansiosta. Tähän menee ruokailu- ja ruuanlaittovälineet, tulentekovälineet, kompassi, kartat, puukko, EA pakkaukset, taskulamppu, välipalat ja melkeinpä mikä tahansa muu, mitä mukanaan saattaa haluta tosipaikan tullen kantaa. Suosittelen.

Itävaltalainen kenttätakki Gore-Tex kalvolla, ECWCS-malli – Poistunut valikoimasta

Itävaltalaiset Gore-Tex -sadehousut – Poistunut valikoimasta

Kalvopuku 78 €:lla? Käy minulle.

Hommasin nämä jo viime syksynä ja testasin ne muutamaan otteeseen kävelemällä 8 kilometrin työmatkani kaatosateessa. Tämän lisäksi tein vielä pariin otteeseen suihkutestin, eli vetäisin kuivat puuvilla-alusvaatteet alle, kalvoasun päälle ja menin suihkuun kymmeneksi minuutiksi. Testin tulokset olivat varsin selvät: suihkutestissä läpi ei tullut pisaraakaan vettä, kun taas kävelyllä tuuli onnistui piiskaamaan muutaman hassun pisaran takin vetoketjusta läpi kaksinkertaisesta myrskyläpästä huolimatta.

Laatutestin läpäistyään asu on viettänyt talven kaapissa odottamassa aikaansa, ja kun lopulta lähdimme kesäkuussa 150 kilometrin marssillemme Pohjois-Norjaan, ajattelin ajan tulleen pistää tämä oikeaan tulikokeeseen. Pohjois-Norjassahan tunnetusti sataa ja tuulee aina, eikö vain?

No ei. Viisi vuorokautta ja 150 kilometriä myöhemmin emme olleet nähneet pilveäkään, ja varustuksen puolesta harmitti eniten, että aurinkolasit jäivät kotiin. Onneksi reilu viikko myöhemmin lähdimme vielä toiselle, hiukan lyhyemmälle retkelle, joka oli yhtä usvan ja sateen reimujuhlaa. Tällä kertaa kalvoasu todella pääsi todistamaan mihin kykeni. Kevyen merinovilla-alusasu kanssa yhdistettynä kokonaisuus oli mainio 7-15 ºC lämpötiloissa, kun ilma oli enemmän vettä kuin happea. Kuivanahan mikään kalvo sinua ei tule pitämään, mutta ilman olisi ollut melko kurjaa. Näin olo oli varsin siedettävä, eikä sade käynyt harmittamaan. Paitsi ehkä pikkuisen välillä.

Aclima WoolNet – Poistunut valikoimasta

Päättelin, että koska merinovilla + märät olot = hyvä, olisi ihan hyvä idea ottaa nämä mukaan, jos vaikka kakka osuisi tuulettimeen retken aikana (Ooh, oppimista on tapahtunut!). Noh, niinhän siinä sitten kävikin ensimmäisen yön jälkeen, että kaikki oli märkää, kylmää ja ikävää. Tällöin WoolNet puku todella kohotti mieltä, sillä kosteanakaan sitä ei ollut kamalan ikävä pukea päälle. Lisäksi verkkovaatteena hengittävyys säilyi märkyydestä huolimatta, eikä kangas missään vaiheessa ruvennut hiertämään, kuten märkä puuvilla saattaa tehdä.
Vähitellen aloin käyttää asun paitaa sellaisenaan melontavaatteena, jolloin se suojasi riittävästi auringolta, eikä kastuessaan muuttunut ikäväksi. Tämän lisäksi se oli riittävän lämmin, että pieni tuulikaan ei tuntunut epämukavalta. On kylläkin mainittava, että vaatteen kuivumisnopeus ei ole verrattavissa varsinaisiin teknisiin kuituihin, mutta vahvuus onkin hyvien ominaisuuksien säilymisessä myös märkänä. Tällaisissa oloissa, joissa on lähtökohtaisesti melko lämmin, mutta kastuessa on silti olemassa jäähtymisen vaara, tämä on melkeinpä täydellinen valinta kevyeksi lämpökerrokseksi.

Kommentit