Vastaanottopesäke: Chest rig ja dump pouch toiminnallisessa kivääriammunnassa

Kirjoittanut: Iso-P ja Sampo

Toiminnallisessa kivääriammunnassa esim. Sovelletussa Reserviläisammunnassa (SRA) on tarpeen kantaa tietty määrä varusteita mukana suorituksen aikana. Tärkeimmät mukana kannettavat varusteet ovat lippaat, joita tarvitaan mukaan vähintään yksi (ns. oh-shit-lipas) suorituksessa tarvittavien lippaiden lisäksi. Lippaita voidaan kantaa monella eri tavalla, esimerkiksi reisitelakassa tai vyöllä. Jos suorituksessa käytetään kiväärin lisäksi pistoolia, liikutaan ahtaissa paikoissa tai käytetään paksuja vaatteita tai suojaliiviä, on ns. chest rig eli rinnan päällä pidettävä kantoliivi hyvä ja yksinkertainen valinta. Iso-P ja Sampo kouluttivat ampumakurssilla ja testasivat samalla paria Varustelekasta saatavaa Chestrigiä ja Dump Pouchia.

Chest rigin käyttö

Chestrigiin laitetaan täydet lippaat suupuoli alaspäin. Tarkoitus on, että täydet lippaat ovat aina käyttäjästä katsoen vasemmalla puolella ja vaihtolipas otetaan liiveistä vasemmalla kädellä (oikeakätinen ampuja). Vaihdettaessa lipasta vajaa tai tyhjä lipas laitetaan liiveihin suupuoli ylöspäin ja näin täydet ja vajaat/tyhjät lippaat erottuvat toisistaan.

Tilanteen salliessa lippaita järjestellään liiveissä siten, että täydet lippaat tulevat aina vasemmalle puolelle. Jos tyhjiä tai vajaita lippaita on liiveissä useita, voi niistä siirtää patruunoita lippaasta toiseen tai täyttää lippaita erillisestä patruunarasiasta, kunnes täydet lippaat käännetään taas suupuoli alaspäin. Näin menetellen lippaista tulee liiviin järjestelmä, jolloin käyttäjä on aina perillä patruunatilanteesta ja täysi lipas on aina samassa paikassa. Pikatilanteessa vajaan tai tyhjän lippaan annetaan pudota.

Lippaanvaihdon nopeuttamiseksi voidaan käyttää ns. dump pouchia, johon tyhjät lippaat saa laitettua nopeammin kuin takaisin liiveihin. Dump pouch on yksinkertaisesti liiveissä, vyöllä tai reidessä oleva tyhjiä lippaita varten tarkoitettu pussi. Mennyttä ovat siis ajat, jolloin tyhjiä lippaita heiteltiin takinkauluksesta sisään.

Käytettäessä dump pouchia vajaat ja tyhjät lippaat tipautetaan dump pouchiin, josta ne tilanteen salliessa siirretään liivien ”lipasjärjestelmään.” Dump pouch sijoitetaan yleensä oikeakätisellä vasemman käden puolelle tai selkäpuolelle.

SADF Pattern 83 chestrig, Nutria, käytetty (Iso-P)

Tämä on asiallinen eteläafrikkalaisten sotavoimien käyttämä laite, jossa on olennainen, mutta ei mitään ylimääräistä. Liiviin mahtuu kuusi lipasta. Eteläafrikkalaiset suunnittelivat liivin 5.56-kaliiperiselle R4-kiväärille, jonka lippaisiin mahtuu 35 patruunaa. Liivi käy kuitenkin erittäin hyvin myös 7.62×39 AK:n lippaille. 30 patruunan 5.56 AK:n lippaat istuvat hieman syvemmällä, mutta eivät häiritsevästi. Liiviin saa laitettua esim. SRA-rastisuorituksessa tarvittavat kolme lipasta näppärästi, eikä liivi silti haittaa suoritusta. Olkahihnoissa on pienet toppaukset ja liivin saa puettua kohtuullisen vaivattomasti. Kuuden lipastaskun lisäksi liivissä on kolme tarviketaskua.

Mielestäni liivi lähes täydellinen chest rig, jota käytän mieluummin kuin esim. Blackhawkin modulaarista mallia. Yksinkertainen on kaunista, ei mene rikki eikä sekoita käyttäjän päätä.

Condor dump pouch (Iso-P)

Kokeillessani dump pouchia mietin mitä ominaisuuksia dump pouchilla pitää olla. Totesin, että pussin pitää olla lähellä vasenta kättä (reisitelakka on liian kaukana), pussin pitää pysyä auki, jotta lippaan saa nopeasti sisään, pussi tulee voida kuljettaa suljettuna, se ei saa olla tiellä ja lisäksi sen tulee olla riittävän iso. Testatessani tätä dump pouchia, totesin, että jumalauta – tässähän on kaikki tarvittavat ominaisuudet.

Tällä kertaa varustetesti ei olisi voinut mennä osaltani paremmin – molemmat tuotteet tuntuivat olevan paremmasta päästä. Suosittelen.

Mil-Tec Mag Carrier Chestrig (Sampo)

Eteläafrikkalaista versiota kevyempi, mutta toisaalta chicom chestrigiä jämäkämpi kantolaite Mil-Teciltä. Aiemmin minulla oli kokemusta tuollaisesta kiinalaismallisesta, pehmeästä kankaasta tehdystä kantolaitteesta, jossa kulki kolme lipasta liiemmin liikkumista haittaamatta. Testattava Mag Carrier Chestrig tarjoaa saman toiminnallisuuden nykyaikaisemmin toteutettuna. Mil-Tecin etuna chicom chestrigiin verrattuna ovat taktisen ulkomuodon lisäksi pikalukot hihnoissa, vieläkin kestävämmän oloinen materiaali ja paremmat lipastaskujen sulkumekanismit tarranauhalla. Aivan äänettömät nuo läpät eivät ole avata, mutta hiljaista hipsimistä varten ne voi avata etukäteen valmiiksi.

Mil-Tecin chestrigin lipastaskut ovat AK:n lippaillekin väljiä ja melko syviä. Täysi AK:n lipas kuitenkin sojottaa sen verran taskusta ulos että sulkuläppä ei yltä aivan koko tarranauhan matkalta kiinni. Muovikuulavehkeiden kanssa kantolaitetta käyttävät tuskin kokevat ilmiötä samassa mittakaavassa. Läpät pysyvät joka tapauksessa riittävän hyvin kiinni, ja taskusta saa kaivettua lippaan helposti. 5,56mm aseiden lippaita en ole taskuihin kokeillut, mutta taskut näyttävät sen verran yleiskäyttöisiltä että nekin saa chestrigin taskuista näppärästi kaivettua. Jos lippaat täytyy saada vielä tavanomaista nopeammin ulos, niin tilanteita voi ennakoida avaamalla läpän ja pujottamalla sen taskun sisään lippaan taakse. Näin paljaaksi jäävä lippaan pohja on heti tarjolla lippaanvaihdon nopeuttamiseksi. Ainakaan täyteen ladattu AK:n lipas ei tällä tavalla vaikuta lähtevän helposti omille teilleen. Ryömimistä ja kuperkeikkoja varten on syytä pitää kuitenkin taskun läpät suljettuna.

Hintaansa ja ominaisuuksiinsa nähden erinomainen kantolaite, joka kulkee tästä eteenpäin mukana kaikissa ampumatreeneissä ja kisoissa. Aseeseen tuleva lipas mukaan laskettuna chestrigiin saa lippaita sen verran että patruunoita kulkee mukana kerralla ammuttavaksi 150 kappaletta. Tämä on hyvinkin riittävä tuliannos useimpiin tilanteisiin. Kantolaite on sen verran mukava yllä ettei sitä ole välttämätöntä riisua silloinkaan kun tilanne ei kiväärin lippaiden kantamista vaadi. Reserviläistouhuissa sosiaaliset aspektit ovat (ainakin minulle) yksi osa ampumaratatoimintaa, ja chestrig päällä patsastelulla kerää tyylipisteet taktisuudesta sortumatta ylilyönteihin. Taktisen mustanpuhuvat hat-hat miehet voivat valita chestrigin lempivärissään, ja meille taviksille tarjolla on useampi maanläheinen värivaihtoehto. Ei ole hinnalla pilattu tuote. Ja ennen kaikkea: toimii etenkin AK:n lippaiden kantamiseen junan vessaakin paremmin.

Condor Drop Leg Dump Pouch (Sampo)

Perus dumppitasku reiteen. Testattava Condorin Drop Leg Dump Pouch sisältää kaikki tarvittavat ominaisuudet: se kiinnittyy sekä vyöhön että reiteen, löytyy lenksuja molemmista reunoista lisätaskujen tai melkein minkä tahansa kiinnittämiseen, ja pohjan vedenpoistoaukosta ylimääräinen vesikin valuu pois. Lippaita voi taskuun pujottaa päältä pienen läpän alta löytyvästä joustavasta aukosta, ellei sitten pidä taskua kokonaan avattuna. Ison läpän/kannen saa läpän reunan pienestä nauhanpätkästä kiilattua vaikka vyökiinnityksen kohdalle ylös kiinni käyttäen taskun mukana tulevia irtonaisia tarranauhan pätkiä. Näin tasku pysyy kohtuullisesti auki, ollen kuitenkin nopea kiskaista kiinni tarvittaessa. Yksi looginen käyttötarkoitus tarranauhoille on myös sitoa reisikiinnityksen pitkänä roikkuva nauhan häntä kiinni.

Itse tykkäsin kääntää reiteen tulevan nauhan siten että pikalukko on etupuolella nopeammin operoitavissa. Reisikiinnitykseen riittää vaihtoehtoja, sillä nauhan saa irti taskusta ja pyöriteltyä toteutuksen mieleisekseen. Koko taskun saa pikalukoilla irti vyökiinnityksestä käden käänteessä.

Tasku avattuna lippaan voi vain pudottaa taskuun, eikä siihen mene juuri maahan pudottamista kauemmin aikaa. Iso läppä suljettuna joustoaukkoa joutuu joskus etsimään, etenkin jos haluaa pitää katseen maalialueella.

Muistetaan kuitenkin että chestrigiin voi myös sujauttaa tyhjän/vajaan lippaan jos moiseen on kymmenen sekuntia käytettävissä. Pienellä harjoittelulla dumppitaskun käyttökin alkaa valjeta: joustavan aukon suojana oleva pikkuläppä kannattaa taittaa tukevasti taskun ulkoreunassa oleviin tarrapintoihin kiinni. Taskun päällä on pieni pätkä tarranauhaa, joka ei minun testeissäni kuitenkaan pitänyt joustoaukon läppää luotettavasti syrjässä. Kun suojaläpän saa luotettavasti pois tieltä niin samalla joustava aukko avautuu aavistuksen verran ja lippaan sujauttaminen taskuun sujuu helposti.

Taskuun saa 2-3 lipasta menemään yläosan joustavasta aukosta vaikka poikittain. Dump pouchin idea ei kuitenkaan ole kuljettaa kaikkia tyhjiä lippaita pitkiä aikoja, vaan rauhallisemmissa tilanteissa lippaita siirrellään dumpista chestrigiin ja täydennetään vajaat lippaat siinä.

Lopullisena tuomiona siis ihan kohtuullisen monipuolinen tasku niin ampumapuuhiin kuin muuhunkin missä helposti käsillä olevaa kantokapasiteettia tarvitaan. Dump pouchin säädöt kannattaa hieroa itselle mieluisiksi ja harjoitella käyttöä hieman, niin tästä saa hyvin toimivan lisän varusteisiin. Dump pouchin käyttöä opetellessa onkin hyvä tilaisuus myös kuivaharjoitella lippaanvaihdot ja latausliikkeet vähän rivakammiksi.

Kommentit